Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van iOS

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Onder consumenten van het bedrijf Apple is het een veelgebruikte term: ‘iOS’. Dit is het zogenaamde besturingssysteem dat Apple gebruikt bij een aantal mobiele apparaten. Met dit besturingssysteem is het mogelijk om verschillende functies van het apparaat mogelijk te maken en bijvoorbeeld apps aan te bieden. De tegenhanger van iOS is Android en de twee besturingssystemen kennen grote verschillen.

Wat betekent iOS?

Als je een iPhone koopt, kom je vaak in aanraking met de term ‘iOS’. Dit is het besturingssysteem dat Apple gebruikt op mobiele apparaten. Met dit systeem is het mogelijk om alle basisfuncties van het toestel te laten werken. Zo zie je bijvoorbeeld woorden in beeld en kun je met een iPhone bellen. Het besturingssysteem maakt alle functies op het toestel mogelijk. Zonder iOS zou het toestel niets doen en nergens op reageren. iOS bestaat al jaren en wordt door Apple zelf ontwikkeld. Dit besturingssysteem is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Android op andere smartphones of Windows op je laptop of computer.

Wat doet iOS precies?

iOS regelt alle activiteiten op je smartphone van Apple. iOS is het onderliggende systeem van een aantal apparaten dat door Apple wordt uitgebracht. Dankzij het besturingssysteem kun je bijvoorbeeld verschillende schermen openen, een website openen, je smartphone vergrendelen en ontgrendelen met Face ID en dergelijke. iOS zorgt er samenvattend voor dat je het mobiele toestel van Apple kunt gebruiken.

Voorbeelden van zaken waar je iOS voor nodig hebt op een Apple-toestel, zijn onder meer: Mail, Notities, Berichten, Safari en FaceTime. Deze apps zijn onderdelen van iOS en worden standaard geleverd als je een nieuwe smartphone of tablet van Apple koopt. Apple biedt relatief lang updates aan voor de toestellen, waardoor je deze regelmatig kunt bijwerken. Daardoor kun je beschikken over nieuwe functies en is je toestel goed beveiligd.

Welke apparaten hebben iOS?

Niet alle apparaten van Apple worden geleverd met iOS. iOS is alleen leverbaar voor mobiele apparaten zoals de iPhone en de iPad. Vroeger werd iOS ook gebruikt op de iPod zoals de iconische iPod Touch. Tegenwoordig is de iPod niet meer te verkrijgen. Ook de iPad kent een ander besturingssysteem, wat iPadOS heet. Toch is iPadOS volledig gebaseerd op iOS, waardoor je kunt stellen dat de iPad ook bij dit rijtje hoort.

De apparaten die beschikken over het mobiele besturingssysteem van Apple, heten zogenaamde iOS-apparaten of in het Engels: ‘iDevices’. Daarmee worden apparaten van het bedrijf uit Cupertino bedoeld die voorzien zijn van iOS. Een flink aantal mobiele apparaten beschikt over iOS. Wel is het mogelijk dat de versies door de jaren heen flink verschillen. De eerste versie van iOS werd uitgebracht op 29 juni 2007 en werd geleverd op de allereerste iPhone.

Inmiddels heeft iOS meer dan 1,4 miljoen apps beschikbaar via de App Store, want onderdeel is van het besturingssysteem. Ieder jaar in juni komt Apple samen met ontwikkelaars bij elkaar om grote veranderingen in het besturingssysteem te bespreken. Dit gebeurt tijdens het zogenaamde WWDC-congres. De nieuwe versies zijn meestal vanaf juli publiekelijk te testen. In het najaar brengt Apple traditiegetrouw nieuwe versies voor iedereen uit, die meestal worden geleverd op de nieuwste generaties iPhones.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: