Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van intellectueel eigendom voor jouw bedrijf

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat kan de betekenis van intellectueel eigendom voor jouw bedrijf zijn? Het bedrijfsproces en zeker het starten van een nieuw bedrijf is altijd een geval van vallen en opstaan. We hebben allemaal wel eens dat we midden in de nacht wakker schrikken en dan een fortuinlijk idee in ons hoofd hebben. De slimmeriken onder ons grijpen dan een stukje papier en een potlood en maken wat aantekeningen. De meeste onder ons slapen nog wat verder en bij het ontbijt, terwijl we een eitje wegtikken, laat het nachtelijke idee ons niet meer los, echter we zijn volledig vergeten wat het briljante idee ook al weer was.

Bescherm je Intellectueel Eigendom

Die eerste aantekening is van belang. Daar ligt de basis van je idee, in zijn prilste vorm. Daarop kun je gaan uitwerken, met techneuten spreken, specialisten inroepen zodat het idee verfijnder wordt. Een goed onderbouwt idee krijgt meer kans op levensvatbaar. Meestal na een lang proces kan een simpel idee een fysiek product of dienst worden.

Goede bedrijven zijn vaak gebaseerd op simpele ideeën. Neem Uber de taxi app; creëer een app, vind particulieren die graag auto rijden, vind klanten. En voor dat je het weet ben je het grootste taxibedrijf ter wereld dat andere taxibedrijven opslorpt alsof het M&M’s zijn.

Echter, iedereen kan dat doen. Iedereen kan zo een idee uitwerken. Je kunt zelfs een goed idee hergebruiken (in de volksmond ook wel dupliceren genoemd) en dat verder uitwerken of verfijnen. Echter, als bedenker van een briljant idee heb je rechten. Die rechten kun je versterken door ze vast te laten leggen.

Juridische technisch heet zo’n idee ‘intellectueel eigendom’. Het idee is van jouw en ontstaan vanuit jouw intellectueel geheugen. Heb je het idee met een groep van mensen uitgewerkt, dan kan het intellectueel eigendom als groep worden vastgelegd. Het is dus mogelijk om het intellectueel eigendom vast te leggen door één persoon, meerdere personen of als bedrijf in de vorm van een patent (meervoud: patenten).

Rechten op bescherming van Intellectueel Eigendom

Er zijn wereldwijd vele bedrijven die zich bezighouden met het vastleggen van intellectueel eigendom en zij verzorgen ook de juridische bescherming van jouw ideeën. Dit vastleggen wordt gedaan zodat niet iemand anders met jouw idee aan de haal kan. Het is ook mogelijk dat iemand jouw idee gebruikt, maar dat jij gecompenseerd wordt. Als iemand aan de andere kant van de aardbol jouw ideeën zou willen produceren of in de markt zou willen zetten, is het mogelijk om daar bijvoorbeeld royalty’s over te ontvangen.

Alexander Graham Bell

Het is redelijk algemeen bekend dat de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell is, en dat hij fortuinlijk beloond werd door de door hem opgezette Bell Company, nu bekend als Amerika’s grootste telefoonaanbieder AT&T. Echter, de echte uitvinder van de telefoon was Antonio Meucci. Het was Alexander Graham Bell die het octrooi (intellectueel eigendom) 2 uur voor Antonio Meucci liet vastleggen en daarmee zijn rechten kon beschermen.

Zo zie je maar dat het vastleggen van je intellectueel eigendom (intellectual property) van vitaal belang is voor het verwerven van wereldfaam. Had Antonio Meucci toch maar krabbeltjes gehad van zijn eerste nachtkastideeën, dan had de geschiedenis er heel anders uitgezien. Heb jij een geweldig idee, bescherm het goed en laat je informeren door specialisten.

Lees meer over intellectueel eigendom op de website van AOMB.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: