Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van integriteit

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Integriteit is een van die woorden die vaak worden gebruikt, maar niet altijd volledig begrepen. Vooral wanneer we kijken naar vacatures voor bepaalde beroepen, is het wel prettig ook te weten wat het precies is. Het is een eigenschap die van onschatbare waarde is in ons persoonlijke leven en op de werkvloer. In dit artikel zullen we daarom wat dieper ingaan op de betekenis van integriteit en waarom het zo belangrijk is in verschillende aspecten van ons leven. Dus heb jij je altijd al afgevraagd wat de betekenis is van dit woord? Dan ben je hier goed! Naast de uitleg vertellen we je natuurlijk ook enkele kenmerken van een integer persoon en delen we een aantal tips, waardoor ook jij ervoor kunt zorgen dat je integer overkomt.

Hoe herken je een integer persoon?

Een integer persoon straalt eerlijkheid en betrouwbaarheid uit. Ze handelen volgens sterke ethische principes en hebben een innerlijke moraal die hen als het ware helpt bij het maken van bepaalde belangrijke beslissingen. Een integere persoon zal altijd de waarheid spreken, zelfs als het moeilijk is en zal zich houden aan beloften en verplichtingen. Ze laten consistent gedrag zien, ongeacht of er anderen toezicht houden. Het is dus ook niet zo heel gek dat werkgevers zoeken voor integere werknemers. Omdat dit niet altijd op voorhand is te zien, wordt er ook regelmatig gevraagd om een VOG aan te vragen. Een VOG is een verklaring omtrent gedrag, waarbij wordt gekeken of je in het verleden in aanraking bent geweest met politie of justitie. Vaak bij belangrijke functies is het een vereiste deze voor je eerste werkdag aan te vragen. Je vraag je dan natuurlijk af, hoelang duurt vog aanvraag? Van aanvraag tot daadwerkelijk bericht duurt ongeveer 1 tot 4 weken.

Waarom zijn deze mensen zo belangrijk binnen een bedrijf?

Binnen ieder bedrijf zijn integere medewerkers van onschatbare waarde. Ze dragen bij aan een cultuur van vertrouwen, openheid en samenwerking. Integriteit vermindert het risico op fraude, corruptie en onethisch gedrag, wat de reputatie van het bedrijf beschermt. Klanten en partners vertrouwen op bedrijven met integere werknemers, wat leidt tot langdurige relaties en groei. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer iemand op financieel vlak iets bij de hakken heeft gehad, dit niet bepaald zorgt voor de integriteit van een persoon. Niet voor niets is mede daarom de VOG in het leven geroepen. Een werkgever kan gemakkelijk digitaal aanvragen vog voor zijn of haar werknemer en kan vervolgens zien of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd in de afgelopen jaren, die eventueel kunnen zorgen voor een schending van de integriteit van een persoon.

Voorbeelden van schending

Helaas worden we ook geconfronteerd met voorbeelden van het schenden van de integriteit, zowel in ons privéleven, als in het bedrijfsleven. Hierbij moet je denken aan corruptie binnen een bedrijf of in de privésfeer, het delen van bepaalde informatie die eigenlijk niet naar buiten had mogen komen. Niet voor niets is het dus ontzettend belangrijk dat je te allen tijde op een vertrouwelijke manier met informatie omgaat. Dit geldt niet alleen voor op je werk, maar ook in de relationele sfeer. Door te zorgen dat je te vertrouwen bent en dus als integer persoon wordt gezien, zal je het zowel privé als zakelijk een stuk verder schoppen kunnen we je garanderen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: