Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van industriële revolutie 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De industriële revolutie gaat over de periode waarin de mensheid overging van veelal handmatig naar vooral machinaal vervaardigde producten. Daarbij ging dit samen met grootschalige sociale en organisatorische veranderingen.  

Start van de industriële revolutie 

De industriële revolutie begon in Engeland rond 1750. Begin 1800 vervolgde deze revolutie in de overige landen van Europa. In deze tijd groeiden ambachtelijke, kleinschalige werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Samen vormen ze de industriële revolutie. Door de revolutie konden mensen meer kopen, de prijs van diverse producten werd door de overgang naar machinale vervaardiging een stuk lager. De ontwikkeling verspreide zich vervolgens over de hele wereld. 

Verdere gevolgen van de industriële revolutie 

Door het gebruik van machines waren de arbeiders afhankelijk geworden. Ze verloren hun zelfstandigheid. De werktijden en het werktempo werd bepaald door de werkgever en de machine. Het zorgde ook voor een andere arbeidsethos. Daarnaast was wonen en werken nu ook ineens helemaal gescheiden. Verder had de revolutie ook invloed op de manier waarop administratie werd georganiseerd.  

Weerstand 

Het was niet zo dat iedereen blij was met de invoering van machines. Machines die het werk sneller deden dan een mens dat kon doen. Dit zorgde ook voor thuiswerkers,zoals wevers, die werkeloos waren geworden. Er waren verschillende boycotacties en opstanden door met name werkeloos geworden mensen, die niet konden concurreren met de fabrieken. Er was ook een groep die zich de Luddieten noemden. Zij sloegen in fabrieken zogenaamde ‘spinning Jenny’s’ kapot. Dit waren handspinmolens voor het spinnen van wollen en katoenen inslaggarens. Ze werden nog wel met de hand aangedreven, maar de handspinmolen kon maar liefst 16 draden tegelijk spinnen, omdat het 8 spoelen had. Verdere modellen konden zelfs 130 dragen aan.  

De onrust werd zeer hard de kop in gedrukt, sommige actievoerders moesten het met de galg bekopen. 

Einde industriële revolutie 

Hoewel 1860 wordt aangehouden als zijnde het einde van de industriële revolutie, zie je nog steeds dat de mens steeds meer uit het productieproces wordt gehaald. Industriële automatisering stopt eigenlijk niet echt. Inmiddels zijn er steeds meer geavanceerde technieken die ook nog eens gecombineerd worden, waardoor steeds minder menselijke inspanning nodig is. Ook in de huishoudingen is er sprake van automatisering, een dweilrobot, een robotstofzuiger, het is er allemaal. Daarbij is het niet zo dat mensen gemiddeld echt minder werken, wel wordt er meer geproduceerd. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: