Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van incassobureau

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf die, zonder bijzonder wettelijke bevoegdheden, in opdracht van andere bedrijven ondernemingen, openstaande vorderingen, de zogeheten incasso in naam van de crediteur te innen. Op dit moment telt Nederland ca. 450 incassobureaus.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Wanneer een debiteur niet tijdig betaald en niet reageert op het betaalverzoek zit je als ondernemer met je handen in de haren. Je word immers niet betaald voor een dienst die reeds geleverd is. En bij jou moet de schoorsteen ook gewoon blijven roken. In dit geval biedt een incassobureau inschakelen uitkomst, zij hebben ruime ervaring met het oplossen van openstaande betalingen en doen dit geheel volgens de regels. Enkel wanneer het hun niet lukt de persoon in kwestie te laten betalen heeft het zin een deurwaarder in te schakelen. Zij kunnen namelijk beslag leggen op de bezittingen van de debiteur, zoals de auto, het meubilair of in de ergste gevallen zelfs de woning.

Hoe gaat een incassobureau te werk?

Bij het ontvangen van het verzoek van een klant om een openstaande betaling te innen begint het incassobureau met het sturen van aanmaningen en het bellen naar de wanbetaler. Meestal zal dit er toe leiden dat de wanbetaler in kwestie contact opneemt met het incassobureau om een betalingsregeling af te stemmen. De betaling omvat dan het openstaande bedrag plus de door het incassobureau gerekende kosten.

Kan de wanbetaler echter niet betalen of reageert hij niet dan gaat het incassobureau in overleg met de klant om te bepalen of het zin heeft een deurwaarder in te schakelen, zodat er beslag gelegd kan worden op de bezittingen van de wanbetaler of deze tegen het hoogste bod te veilen.

In situaties waar de schuld erg laag is of men er van uit gaat dat de debiteur geen waardevolle bezittingen heeft kan men er toe besluiten af te zien van een verdere procedure. Het blijft dus altijd maatwerk.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: