Betekenis van incasso

Een veelvoorkomende vraag, wat is de betekenis van incasso, vind je hier beantwoord.

Een incasso is het incasseren van een openstaand bedrag (geld). Veelal wordt dit door een incassobureau uitgevoerd die een deurwaarder bij de schuldenaar langs laat gaan. Hierbij worden incassokosten inrekening gebracht boven op het openstaande bedrag.

Synoniemen van incasso zijn:
Machtiging
Vordering
Buitengerechtelijke inning

Er zijn twee soorten incasso’s

Eenmalige en automatische incasso. Met een incasso kan een bedrijf automatisch een bedrag van jou rekening afschrijven. Je geeft als rekeninghouder met een machtiging toestemming voor een incasso. Deze machtiging kan eenmalig of doorlopend zijn.

Verschil tussen incasso en deurwaarder

Er is een verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Een incassobureau heeft geen wettelijke status. Het kan bijvoorbeeld geen beslag leggen op je loon. Dan zal de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om de schuldenaar tot betalen te dwingen.

Verschil tussen incasso en factoring

Bij incasso gaat het om het verhalen van het gehele bedrag door een incassobureau, het bureau zit de debiteur achter de broek om te betalen, maar keert niets uit voordat er betaald is door de debiteur.

Bij factoring wordt een groot deel van het openstaande bedrag uitgekeerd in ruil voor de zekerheid dat het direct betaald wordt. De factoringpartij verhaalt het gehele bedrag bij de debiteur en verrekent hier een commissie.

Bronnen:
https://www.credifin-nederland.nl/
https://o2factoring.nl/offerte/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *