Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van het gezegde: in het land der blinden is eenoog koning 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(2)

Dit is een oud gezegde waarmee wordt aangegeven, dat als iemand wel wat meer weet over een onderwerp dan anderen, maar eigenlijk geen expert is, iemand toch als snel als deskundige wordt gezien. Dat is natuurlijk soms een voordeel voor diegene. Echter in bedrijven kan het tot grote problemen leiden, als er een zogenaamde eenoog de leiding heeft, over een bepaalde afdeling. 

Oorsprong gezegde 

Het is een bijzonder oud gezegde dat zowel in het oude Grieks als in het Latijns gebruikt werd. Het is echter niet duidelijk waar het gezegde precies vandaan komt. Daarbij kan men ook niet achterhalen of bijvoorbeeld de cyclopen en eenogen die onder andere in de Griekse mythologie voorkomen, hier een rol in spelen. 

Wel is het vermoeden dat het gezegde via de Romeinen in het Latijn in Nederland is terechtgekomen. Er zijn allerlei versies inmiddels van het gezegde. Zo gebruikte Erasmus een aangepaste versie van het gezegde: de schele is de koning onder de blinden. Hoe dan ook, blijft overeind staan wat men er inhoudelijk mee bedoelt. Iemand die ergens ook meer iets vanaf weet, wordt door leken al snel als expert gezien. 

Er zijn trouwens nog meer varianten, die na Erasmus opduiken. Zo bestaat er ook bijvoorbeeld het gezegde: ‘ In ‘t Huys daer de blinde woont, Werdt de slimste eerst gekroont’. Inmiddels kent men het gezegde ‘In het land der blinden is eenoog koning’ in vele landen: Duitsland, Italië, Polen, Rusland, Engeland, etc. 

Wat versies zie je hieronder staan. 

  • Frans: Au pays des aveugles, le borgne est roi. 
  • Duits: Im Land der Blinden ist der Einäugige König. 
  • Engels: In the land of the blind, the one-eyed man is king 
  • Spaans: En la tierra de los ciegos, el tuerto es rey. 

Bedrijven 

Voor bedrijven is het natuurlijk zeer onwenselijk dat zij met zo’n eenoog te maken hebben. Het is daarom erg belangrijk om de juiste mensen aan te trekken voor specialistische functies. Op die manier is de kans geminimaliseerd dat je in zo’n situatie terechtkomt. De zogenaamde executive search, oftewel de wervingsselectie dient zorgvuldig door experts te worden uitgevoerd. Zo ontmasker je voortijd of iemand eenoog is in het land der blinden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: