Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van heavy metal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Heavy metal is een muziekstroming afkomstig uit het Groot Britanië, die ontstond in de jaren ’70. Deze metalmuziek, zoals het vaak in Nederland wordt genoemd, is ontstaan vanuit de hardrockmuziek. Heavy metal heeft als kenmerken dat het vaak heel hard tot schreeuwends aan toe gezongen wordt, in combinatie met luide elektrische gitaren, snelle drums en duistere tonen. De thema’s van de metalmuziek draaien vaak om rebellie, angst of als sociale en politiek kritiek.

De bekendste heavy metal bands zijn; Black Sabbath, Venom, Iron Maiden, Saxon en Metallica. Zij hebben er onder andere voor gezorgd dat er ontzettend veel subgenres zijn ontstaan zoals thrasmetal, deathmetal en powermetal. Ben je groot liefhebber van metal muziek en heb jij de gehoorbeschadiging er voor over? Dan mag je jezelf een metalhead noemen óf een headbanger.

Het ontstaan van heavy metal

Het lijkt erop, dat deze vorm van muziek geboren is in Birmingham. Dat is een stad die al eeuwenlang gebruikt wordt voor de zware staalindustrie. Er wordt gezegd, dat de arbeiders in deze fabrieken allemaal harde muziek gingen spelen, dit zodat ze onder het zware werk uit konden komen. Deze mensen speelden dan ook ‘heavy metal’. In 1968 kwam er voor het eerst iets van heavy metal voor in muziek. Namelijk in het liedje Born to be Wild van de Steppenwolf. Daarna kwam Ronnie James Dio, hij wordt gezien als de eerste zanger die ‘hard’ begon te zingen, zo verwees hij ook naar het nummer.

De populariteit van heavy metal

In de jaren 80 kwam de metalmuziek pas echt los, dit doordat het ontstond in een periode die ook wel de discojaren wordt genoemd. Iron Maide zorgt in 1982 voor de eerste écht grote hit binnen dit genre. Het album ‘The Number of the Beast’ kreeg van AllMusic bijvoorbeeld vijf uit vijf sterren, maar ook Sounds, het grootste rock/pop muziekblad in die jaren gaf gigantisch goede cijfers. In navolging hiervan kwamen onder andere Metallica, zij groeide uit tot een van de populairste heavymetalbands ooit. Deze muziekgenre is ontstaan in Groot Britanië, al is het écht groot geworden in de Verenigde Staten.

Toch is het ook gigantisch populair in onder andere; Finland, Zweden, Noorwegen en in zowel Duitsland als Nederland. Zo zijn er in Finland maar liefst 53 heavymetalbands per honderd duizend inwoners, daarna volgt Zweden met 37. Je zou kunnen stellen, dat er dus veel fans rondlopen die roepen; ‘koop Black Sabbath – Iron man‘. Zo trad Black Sabbath in 2016 ruim voor 20 duizend mensen op in de Finse hoofdstad.

Heavy metal in Nederland

In Nederland is er een ontzettend sterke kern van heavy metal fans, hierbij gaat het voornamelijk om mensen die tussen 1970 en 1990 een tiener waren. Het Radboud UMC heeft hier onder andere onderzoek naar gedaan op het festival Lowlands. Heavy metal was in de eerder genoemde jaartallen het allergrootste, tegenwoordig luisteren voornamelijk nog mensen van 30 tot en met 50 jaar oud naar dit genre. Vraag je er naar bij twintigers, dan zegt het overgrote deel dat ze het absoluut niet leuk vinden om naar te luisteren. Deze doelgroep is er vooral voor rock en pop.

Heavy metal festivals
In Nederland zijn er verschillende grote festivals die puur gericht zijn op de heavy metal, zo begon het met Dynamo Open Air en tegenwoordig hebben we Graspop Metal Meeting en FortaRock. Jaarlijks komen hier duizenden metalheads naartoe van niet alleen Nederland, maar vanuit heel Europa.  Zo heeft Nederland ook enkele invloedrijke bands voortgebracht, zoals Within Temptation, Epcia en Pestilence.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: