Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van gehoorbescherming

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Gehoorbescherming bestaat in verschillende vormen. Zo heb je een beschermend ‘koptelefoon’ die bouwvakkers dragen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook otoplastieken; die kun je omschrijven als gehoorbeschermers op maat. Het zijn speciaal ontworpen en op maat gemaakte ‘oordoppen’ die in het oor worden geplaatst om te beschermen tegen schadelijke geluiden. Ze worden op maat gemaakt zodat ze perfect passen in het oor van de drager, daardoor zijn ze veel comfortabeler dan standaard gehoorbeschermers.

Voor wie is gehoorbescherming bedoeld?

Gehoorbescherming is bedoeld voor iedereen die wordt blootgesteld aan luide geluiden op de werkplek, tijdens het uitvoeren van hobby’s of bij andere activiteiten, zoals het bezoeken van een festival. Otoplastieken gebruiken is dan echt belangrijk, anders kan het gehoor onherstelbaar beschadigen. Mensen in de bouw, fabrieken, muzikanten en in andere situaties waarbij men langdurig in een lawaaierige omgeving wordt blootgesteld aan een te hoog niveau aan decibellen, moeten dan dagelijks gehoorbeschermers dragen. Het is wel zo fijn als deze goed passen en daardoor comfortabel dragen.

Waarom is gehoorbescherming belangrijk?

Chronische blootstelling aan luide geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade en zelfs doofheid. Het gebruik van gehoorbeschermers helpt om dit te voorkomen en is soms zelfs verplicht. Otoplastieken bieden daarbij een aantal voordelen ten opzichte van traditionele gehoorbeschermers zoals koptelefoons of wegwerp-oordopjes. Omdat ze op maat worden gemaakt, passen ze beter en zijn ze comfortabeler om te dragen gedurende langere periodes. Dit verhoogt de mate van bescherming en vermindert de kans dat mensen gehoorbeschermers niet willen dragen of uitdoen omdat ze ongemakkelijk of storend zijn. Bovendien zijn ze dusdanig ontworpen dat ze het schadelijke geluid dempen, terwijl normale spraak en andere belangrijke geluiden nog steeds duidelijk hoorbaar blijven.

Hoe worden gehoorbeschermers op maat gemaakt?

Gehoorbeschermers op maat worden gemaakt door middel van een afdruk van het oor door een audioloog of een specialist in gehoorbescherming. Deze afdruk gebruikt men om een precies passende gehoorbeschermer te maken. Hiervoor kan men gebruikmaken van verschillende materialen, zoals siliconen, acrylaten en thermoplastische materialen. Sommige modellen hebben filters en er zijn verschillende soorten otoplastieken voor verschillende omstandigheden, zoals speciaal voor muziek, schietsport of communicatie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: