Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van handelskosten

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Handelskosten zijn kosten die in rekening worden gebracht omdat je gebruik maakt van een handelsplatform. Handelskosten zijn eigenlijk altijd kosten die je uitgeeft voor platformen waar je kunt onderhandelen in zogenaamde cryptomunten. Deze kosten houden verband met inkoop en verkoop, maar tegelijkertijd ontstaan ze hier ook uit. Een voorbeeld van een platform waar je altijd handelskosten hebt is bijvoorbeeld Bitvavo.

Waarom zijn er handelskosten?

Als je een transactie gaat doen op een platform als Bitvavo dan zijn er altijd de handelskosten, je komt hier niet onderuit. Er worden dan handelskosten in rekening gebracht, omdat je gebruik maakt van een bepaald platform. Daarnaast betaal je ook handelskosten, omdat hier de transactiekosten ook al in zijn verwerkt. Een transactie is namelijk nooit gratis. Op deze manier kun je een transactie uiteindelijk ook echt uitvoeren. Je kunt de handelskosten eigenlijk zien als gevolg van een marktvraag en de capaciteit van het netwerk voor verificatie.

Hoe worden handelskosten bepaald?

De handelskosten zijn steeds anders. Dit wordt vastgesteld aan de hand van een aantal dingen. Zo kan er gekeken worden naar het verschil tussen vraag en aanbod, maar ook naar marktgrootte, koersfluctuaties, handelsvolume en invloed van derden.

Voorbeeld handelskosten

De precieze prijs van handelskosten geven op een platform als Bitvavo is moeilijk, omdat dit dus zoals net benoemd steeds weer anders is. Daarom is er een voorbeeld gegeven. Stel, je wilt voor €1000 verkopen. Hierbij wordt even uitgegaan van de maximale fee van 0,25%. Dan is dat €1000×0,25% = €2,50 aan handelskosten. Dit houdt in dat je uiteindelijk €997,50 zult ontvangen. De handelskosten worden dus direct verwerkt in de transactie die er gedaan wordt.

De maker en de taker

Als je een transactie gaat doen vindt deze altijd plaats tussen twee verschillende partijen. De handelskosten zitten dus ook al in die transactie verwerkt. Je hebt hierbij de zogenaamde ‘maker’ en taker.’ Dit is op elk platform zo, het maakt niet uit op welke je zit. Bij Bitvavo wordt dit ook wel ‘Bitvavo fees’ genoemd. Fees zijn eigenlijk altijd van toepassing op je order of je nu een maker of een taker bent.

De maker is degene die voorafgaand aan een transactie een order in het orderboek heeft geplaatst. De taker is degene die de order plaatst die overeenkomt met de bestelling van de maker, dus degene die de order aanneemt. De makers zorgen voor de geldstroom op platformen als Bitfavo en de takers, de afnemers, verwijderen deze geldstroom weer. Dit doen ze door de orders van de makers te matchen met die van zichzelf.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: