Betekenis van HACCP

Wat betekent HACCP?

HACCP is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een (voedsel)veiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. Dat moet je erg ruim nemen, want ook verbanddozen, brandblussers e.d. die in en om de keuken gebruikt worden dragen deze naam.

Producten die de naam HACCP voeren hebben als doel gevaren te voorkomen en de veiligheid te bevorderen. Binnen het assortiment van HACCP preventiemiddelen kan je denken aan verbandkoffers, pleisters en branddekens, waarmee je direct hulp kunt verlenen zodra de situatie daar om vraagt.

Oorsprong van HACCP

Het controlesysteem (HACCP) kent zijn oorsprong in de Amerikaanse ruimtevaart. Je kunt je voorstellen dat voedselvergiftiging of -verspilling daar ontzettend kostbare en gevaarlijke gevolgen kan hebben.

HACCP is gebaseerd op zeven principes

HACCP heeft geen handleiding, maar is gebaseerd op zeven principes. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven om dit op hun eigen situatie toe te spitsen.

De zeven kernpunten van een HACCP-systeem:

  • Inventariseer alle mogelijke gevaren
  • Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast, de punten in het werkproces waar het risico kan worden beperkt
  • Geef per CCP de kritieke grenzen aan
  • Stel vast hoe de CCP’s in de gaten gehouden kunnen worden
  • Leg per CCP de juiste acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid
  • Test alle veiligheidsmaatregelen regelmatig op hun werking
  • Documenteer wat en wanneer je hebt gedaan

Bron: https://www.preventieshop.nl/ehbo/haccp/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *