Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van geraffineerde suiker

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat zijn geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers zijn suikers die in een fabriek bewerkt zijn, zodat ze mooier, witter en langer houdbaar zijn. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, poedersuiker of basterdsuiker bijvoorbeeld. Tijdens de bewerking in een fabriek, worden alle mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen uit de suikerbiet of –riet gehaald, tot dat er pure suiker overblijft. Je krijgt dus alleen suikers (energie) binnen, maar geen essentiële voedingsstoffen, want die zijn er uitgehaald. Dit noemen ze daarom ook wel lege koolhydraten, omdat je wel de energie (=calorieën) binnenkrijgt, maar niet de nuttige andere voedingsstoffen.

Gezonder bakken met natuurlijke suikers

Wanneer je van bakken houdt, kom je in ieder recept grote hoeveelheden geraffineerde suikers tegen, niet bepaald gezond dus en zeker niet handig als je wilt afvallen. Gelukkig zijn er ook andere vormen van suiker die gezonder zijn doordat ze wél essentiële voedingsstoffen bevatten. Je krijgt dan dus niet alleen lege koolhydraten binnen, maar ook vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen. Dit noemen ze ongeraffineerde suiker oftewel suiker in zijn natuurlijke vorm.

Wat zijn natuurlijke suikers die je kunt gebruiken bij gezond bakken?

Wanneer je gezonder wilt gaan bakken kun je verschillende alternatieve gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. Het bijft echter suiker, dus gebruik altijd met mate, zeker wanneer je wilt afvallen. Toch zijn natuurijke suikers een stuk gezonder doordat ze niet bewerkt zijn en hun voedingsstoffen grotendeels hebben behouden. Gezondere alternatieven voor geraffineerde suiker bij gezond bakken zijn:

  • Vers fruit (denk aan bananenbrood)
  • Gedroogd fruit zoals abrikozen, rozijenen etc.
  • Dadels
  • Rauwe koudgeslingerde honing
  • Maple syrup/ ahornsiroop
  • Palmsuiker
  • Kokosbloesemsuiker
  • Stevia (0 kcal, afkomstig van een plantje)
  • Appelmoes zonder toegevoegde suikers of natuurlijke jam

Geraffineerde suikers vermijden

Wanneer je gezonder wilt leven of wilt afvallen kun je geraffineerde suikers het beste vermijden. Toch kan dat in deze tijd erg lastig zijn doordat er in veel producten suiker is toegevoegd. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te maken, dan weet je exact wat er in een product zit en kun je langzaam wennen aan de iets minder zoete smaak. Want langzaam wen je aan de zoete smaak van suiker, waardoor je steeds meer nodig hebt voor dezelfde zoete smaak. Probeer dus langzaam minder te gebruiken.

Bron: http://www.gezondbakken.com/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: