Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van financial lease

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Financial lease, een term die je vast wel al eens voorbij hebt zien komen. Deze vorm van financiering wordt vaak gebruikt bij auto’s, maar wat is het nou precies?

Hoe werkt financial lease?

Bij financial lease ben je direct eigenaar van datgene wat je leaset. Het is een manier om de aankoop te financieren. Financial lease kan het beste gezien worden als een lening. Je koopt iets en betaalt dit in termijnen aan het leasebedrijf terug. Dit wordt ook wel kopen op afbetaling genoemd. Leasebedragen zijn vrij van btw. Degene die het contract afsluit is de economische eigenaar. Juridisch gezien ben je nog niet direct eigenaar, de financieringsmaatschappij is de juridische eigenaar totdat de financiering volledig is terugbetaald.

Zakelijk lease of private lease

Wat is nou het verschil tussen zakelijk leasen of private lease? Zakelijk leasen wordt gezien als een vorm van inkomen. Het gevolg hiervan is dat je te maken krijgt met fiscale bijtelling. Bij het runnen van een eigen bedrijf kan zakelijk leasen wel aantrekkelijk zijn. Alle kosten die gemaakt worden kun je aftrekken van de winst. Deze kosten worden namelijk gezien als bedrijfskosten. Bij private lease is er geen sprake fiscale bijtelling. De auto is van de leasemaatschappij. Technisch gezien heb je deze niet in je bezit, maar hij komt wel op jouw naam te staan.

Verschil tussen operational en financial lease

Er zijn een aantal verschillen tussen financial lease en operational lease. Zo blijft bij operational lease datgene wat je leaset van de leasemaatschappij, terwijl bij financial lease de kredietnemer eigenaar wordt zodra aan alle financiële verplichtingen wordt voldaan. Dit houdt ook in dat bijvoorbeeld bij het leasen van een auto, de kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen voor de kredietnemer zijn. Bij operational lease zijn deze bij het leasebedrag inbegrepen. Omdat je bij operational lease niet gezien wordt als de eigenaar, kom je ook niet of nauwelijks in aanmerking voor aftrekposten. Bij financial lease mag je wel bepaalde aftrekposten gebruiken. Daarom kan dit aantrekkelijker zijn voor iemand die zakelijk wil leasen. Over het algemeen is financial lease iets duurder dan operational lease omdat de auto uiteindelijk jouw eigendom wordt.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: