Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van fiduciaire

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
3
(2)

Wat is de betekenis van fiduciaire?

Meerdere betekenissen van fiduciaire

Fiduciaire is best wel een lastig woord, het wordt tegenwoordig dan ook niet heel vaak meer gebruikt in de Nederlandse (of Vlaamse) taal. Het woord fiduciaire stamt af van het woord fiducie. Wat weer is afgeleid van het Latijnse fiducia, wat vertrouwen betekent.

Zo kan een advocaat bijvoorbeeld geen fiducie hebben in een zaak, oftewel hij heeft er geen vertrouwen in. Ook het woord geloof is vaak een acceptabele term om fiducie mee uit te leggen. Niet geloof in het kader van religie, maar hoop en vertrouwen ergens in hebben. Dat je gelooft dat het wel goed gaat komen.

Minder gangbaar geworden

Je zult dit woord tegenwoordig dus niet heel veel meer tegenkomen. De enige situatie waarin het woord nog wel actief wordt gebruikt, is als je te maken hebt met fiduciair geld. Ook dit heeft weer te maken met vertrouwen, wat eigenlijk heel logisch is, maar wel even uitgelegd moet worden.

Fiduciair geld

Fiduciair geld is geld waarvan de waarde niet afhangt van het materiaal waarvan het is gemaakt, zoals goud dat meer waard is hoe zwaarder het goud is, maar waarvan de waarde afhangt van vertrouwen. Onderling zijn er afspraken gemaakt over de waarde van dit geld en is er onderling tussen de mensen vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. Oftewel, fiduciair geld is het geld waar wij dagelijks mee te maken hebben. Briefgeld, munten, maar ook digitaal geld zoals bitcoins. Het materiaal waarvan het gemaakt is, het papiertje, heeft zelf geen waarde. Maar je kan er wel dingen mee kopen door het vertrouwen dat we in dit product hebben.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Precario belasting
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: