Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van executieve functies

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Executieve functies zijn hogere cognitieve procedures die mensen helpen om doelgericht gedrag te laten vertonen en onze acties te laten stimuleren. Voor de ontwikkeling van zelfregulatie en het vermogen om veel nieuwe dingen te leren zijn deze functies van doorslaggevende belang. In de sector van de pedagogiek hebben de executieve functies een belangrijke bijdrage bij het ondersteunen en ontwikkeling van jonge kinderen.

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de hogere cognitieve processen die ons helpen om ons gedrag te sturen en onze acties te controleren. Deze processen zijn onder andere:

  • Planning en organisatie
  • Flexibiliteit
  • Zelfbeheersing
  • Werkgeheugen
  • Emotieregulatie

Deze functies helpen namelijk dat wij onze doelstellingen opstellen, plannen maken en deze doelen uiteindelijk te realiseren. Ze zijn van cruciaal belang voor het nemen van beslissingen en het beheersen van onze emoties en gedragingen.

Waarom zijn executieve functies van belang in de kinderopvang?

Deze functies spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze laten kinderen zichzelf te laten reguleren en zich aan te passen op de komende situaties. Door middel van de ontwikkeling van deze functies leren kinderen ook om hun aandacht te richten op relevante informatie en om informatie op te slaan in hun geheugen. Dit alles is van essentieel belang voor het leren en de academische prestaties van kinderen.

Sociale en emotionele vaardigheden

Een ander belangrijk aspect van de executieve functies is dat het de sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelt. Kinderen die goed omgaan deze functies, kunnen makkelijker haar emoties onder controle houden en meer kunnen concentreren aan zelfbeheersing. Dit zorgt ervoor dat ze in meeste gevallen goed kunnen communiceren met anderen en conflicten op juiste manier kunnen afhandelen.

Hoe kunnen pedagogisch medewerkers executieve functies ondersteunen?

Pedagogisch medewerker speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de ontwikkeling van executieve functies bij jonge kinderen. Aan de hand van allerlei spelletjes en activiteiten kan hij/zij de kinderen beter helpen met het plannen en zo ook haar werkgeheugen en emotieregulatie te stimuleren.

Kortom het ontwikkelen van executieve functies bij jonge kinderen is van cruciaal belang en kan worden ondersteund door middel van spelletjes en activiteiten in de kinderopvang.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: