Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van EPA-U

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

EPA-U staat voor Energie Prestatie Advies Utiliteit. Deze term vormt de opmaat voor energielabels voor gebouwen. Een energielabel geeft de energieprestatie van het gebouw weer. Daarnaast staan in het energielabel alle energiebesparende maatregelen die je kunt nemen voor een groener label. De labelklassen voor utiliteitsbouw begint bij label G en loopt op tot label A. Waarbij label G het slechtste label is en label A++++ het meest positieve energielabel.

Een energielabel bedrijfspand aanvragen kan gemakkelijk en snel online. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt voor de opname van het bedrijfspand. Hiervoor komt er een EPA-U adviseur op inspectie. Tijdens deze inspectie worden de energieprestaties van het pand opgenomen. Denk aan technische installaties, verlichting en ramen. Deze gegevens worden vervolgens binnen 5 werkdagen uitgewerkt tot een geldig energielabel. Een nieuw energielabel is overigens 10 jaar geldig.

Energielabel verplichting

Bij verhuur, verkoop en oplevering van utiliteitsgebouwen is het sinds 1 januari 2008 verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Deze verplichting geldt voor gebouwen met de functies:

  • Onderwijs (scholen en universiteiten)
  • Kantoor
  • Gezondheidszorg (ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen)
  • Horeca en logies
  • Sportgebouwen (sporthallen, zwembaden, stadions)
  • Winkelpanden
  • Publieke gebouwen (stadhuizen, vergadercentra, bibliotheken etc.)

Energielabel C verplichting voor kantoren

Naast de verplichting om over een geldig energielabel te beschikken bij verhuur, verkoop of oplevering van utiliteitsbouw is het voor kantoren (groter dan 100 m2) vanaf 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is voorlopig nog in ontwikkeling. Meer informatie over deze verplichting kan je hier terugvinden op de website van Bedrijfsenergielabels.

Energielabel boete

Op het moment dat je niet voldoet aan de verplichting riskeer je de kans op een boete. De boete kan oplopen tot duizenden euro’s. De handhaving van de verplichting is in handen van de ILT. (Inspectie Leefomgeving en Transport) Ben je als pandeigenaar nog niet in bezit van een energielabel? Dan is het aangeraden om zo snel mogelijk een energielabel voor je pand aan te vragen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedrijfsautoverzekering
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: