Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van een Wft-certificaat

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is Wft?

De Wft is een initiatief van de Rijksoverheid en staat voor: Wet op het Financieel Toezicht. Deze wet is in het leven geroepen om de kwaliteit van de financiële dienstverlening te waarborgen en zo de consument te beschermen. De consument vertrouwt namelijk veel geld toe aan een financiële instelling, zoals een bank, verzekeraar, of tussenpersoon. In de wet staat dat, iedereen die werkzaam is binnen deze financiële dienstverlening en financieel advies geeft aan klanten, in het bezit dient te zijn van een Wft-diploma. Het diploma straalt naar de klant uit dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om hem of haar van een passend advies te voorzien.

Wil jij gegarandeerd jouw Wft-certificaat behalen? Volg dan eerst de Wft-opleiding.

In totaal zijn er negen Wft-diploma’s te behalen. De diploma’s die jij nodig hebt, hangt af van het vakgebied waarin je je begeeft. Het Wft Basis vormt de basis wanneer je aan de slag wilt binnen de financiële dienstverlening en is  vaak een minimale vereiste. Als je advies wil geven over een specifiek product, zoals een hypotheek, heb je nog een aanvullend Wft-diploma nodig. Om in het bezit te komen van het diploma dien je het Wft-examen te halen. Je kunt je hierop voorbereiden door een Wft-opleiding te volgen.

In totaal zijn er negen Wft-diploma’s te behalen. Dit zijn:

 • Wft Basis
 • Wft Zorg
 • Wft Consumptief Krediet
 • Wft Schade Particulier
 • Wft Vermogen
 • Wft Inkomen
 • Wft Schade Zakelijk
 • Wft Hypothecair Krediet
 • Wft Pensioen

Hoe kom ik aan een Wft-certificaat?

Wanneer jouw werkgever voor jouw functie een Wft-certificaat vereist, dien je hier een Wft-examen voor af te leggen. Het type certificaat die jij nodig hebt, is afhankelijk van het type functie die je uitvoert en het vakgebied waarin je werkt.

Het Wft-examen duurt tussen de 90 en 135 minuten en maak je op een fysieke locatie. Het examen is onderverdeeld in drie categorieën, te weten: Kennis & Begrip, Vaardigheden & Competenties en Professioneel Gedrag.

Wanneer je het merendeel van de antwoorden goed hebt, ben je geslaagd en dus officieel in het bezit van jouw Wft-certificaat. De uitslag ontvang je binnen 48 uur van DUO.

Het examen vereist een goede voorbereiding. Deze voorbereiding doe je aan de hand van een Wft-opleiding. De opleiding volg je klassikaal of digitaal met een select groepje medecursisten. De opleiding wordt gegeven door een deskundige docent met veel ervaring.

Tijdens de opleiding word je als het ware klaargestoomd op het Wft-examen. Dit gebeurt door te voorzien in alle kennis en vaardigheden die op het examen ook gevraagd worden.

De onderdelen en onderwerpen die behandeld worden tijdens de opleiding, zijn de onderwerpen je ongetwijfeld ook tegenkomt op het echte Wf-examen. Dit zijn onder andere:

 • De financiële markt;
 • Financiële wet- en regelgeving;
 • Bank- en verzekeringswezen;
 • en
 • Algemene financiële vaardigheden.

Tijdens de opleiding bestaat er ook de mogelijkheid om oefenvragen en oefenexamens te maken. De oefenexamens lijken sterk op het echte examen. Zo kom je erachter of je wel echt klaar bent om je in te schrijven voor het examen of dat je nog een bepaalde vorm van bijscholing nodig hebt. Je ontvangt uitgebreide feedback op al jouw antwoorden, zodat je hier van kunt leren.

Wil jij binnen een korte tijd jouw Wft-diploma behalen? Schrijf je dan in voor de opleiding.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: