Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een stilleven schilderij

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een stilleven schilderij is meer dan een doek waarop voorwerpen te zien zijn. Het is een tijdloos werk meer achter schuil gaat dan je denkt. Bij een stilleven schilderij zijn verschillende levenloze voorwerpen te zien. Er zit een betekenis achter de selectie van de voorwerpen. Hierdoor verteld het schilderij een verhaal dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.

Verschillende soorten stilleven schilderijen

Er zijn veel soorten stilleven schilderijen die een kunstenaar kan maken. De soort is te herkennen aan de afgebeelde voorwerpen op het doek. Kunstenaars zien stilleven schilderijen vaker als oefening of weerspiegeling van hun vaardigheden. De populairste soorten stilleven schilderijen zijn fruitstilleven, bloemstilleven, pronkstilleven en vanitasstilleven. Bij fruitstilleven staan verschillende soorten fruit afgebeeld. Bij bloemstilleven staat een verzameling bloemen op het doek. Hierbij kunnen bloemen verschillende betekenissen hebben. Zo kan het over de schoonheid van de bloemen gaan maar ook dat ze niet voor altijd blijven. Bloemen, net zoals veel dingen, zijn niet onsterfelijk.

Pronkstilleven staat in het teken van laten zien wat je hebt. Zo lieten rijke mensen vroeger schilderijen maken van verschillende voorwerpen die veel waard waren. Denk hierbij aan vazen, schalen, drank en verschillende soorten voedsel. Vanitasstilleven is een soort die niet veel mensen bij naam kennen maar wel herkennen als ze hem zien. Bij vanitasstilleven worden gedoofde kaarsen, omgevallen glazen, schedels en andere duistere voorwerpen afgebeeld. Bij vanitasstilleven gaat het over de zinloosheid van aardse bezittingen.

Symboliek van stilleven schilderijen

Bij stilleven heeft ieder voorwerp een andere betekenis. Hierdoor blijven stilleven schilderijen interessant. Je ontdekt namelijk steeds nieuwe voorwerpen en betekenissen naarmate je langer kijkt. Met een oog voor detail ontdek je het meeste. Kijk bijvoorbeeld naar vruchten, tropische vruchten staan symbool voor rijkdom, terwijl gangbare vruchten staan voor vruchtbaarheid.

Het is belangrijk om te kijken naar de combinatie van voorwerpen, dit kan ook een andere betekenis geven. Boeken en een wereldbol samen wijzen op een wetenschappelijke betekenis, terwijl boeken in combinatie met kaarsen richting vanitas gaat. Je moet ook niet kijken naar maar één betekenis, stilleven schilderijen kunnen namelijk meerdere interpretaties hebben.

Modern stilleven

Ondanks dat stilleven tijdloos is, heeft zich een moderne stroming ontwikkeld. Bij modern stilleven is het idee van perfecte details losgelaten en kunnen kunstenaars kiezen voor een andere schilderstijl. Er wordt iets extra’s gegeven aan het schilderij omdat de werkwijze van de kunstenaar ook een betekenis op zich kan hebben. Stilleven hoeft allang niet meer alleen geschilderd te zijn. Tegenwoordig zijn er ook veel kunstenaars die stilleven tekenen of fotograferen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: