Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van een specialty coffee

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Koffiebonen zijn er in allerlei soorten, denk aan arabica, robusta, fairtrade en decafe koffiebonen. Maar hoe weet je nu wat de lekkerste of de beste koffie is? Ook hiervoor bestaat tegenwoordig een keurmerk dat ‘speciality coffee’ wordt genoemd. Dit is een bekende term in de koffiewereld dat staat voor de koffie van de allerbeste kwaliteit.

Wat is speciality koffie precies?

Met het keurmerk ‘speciality koffie’ weet je precies wanneer koffie van goede kwaliteit is. Dit maakt het makkelijker om lage kwaliteit koffie van hoge kwaliteit te onderscheiden. Het keurmerk is een initiatief van SCA, dat staat voor Speciality Coffee Association. Dit is een non-profit organisatie die wereldwijd de kwaliteit van de koffie en trainingen waarborgt. Om in aanmerking te komen voor een speciality coffee keurmerk dient de koffie aan bepaalde richtlijnen te voldoen. Een aantal van deze richtlijnen bespreken we hieronder.

Aan de hand van cuppen wordt door echte koffiekenners bepaald of de koffie aan deze richtlijnen voldoen. Bij cuppen neemt men een klein slokje van de koffie zonder deze door te slikken. De koffiekenners zijn speciaal opgeleid en dus in staat om door middel van cuppen de kwaliteit van de koffie te beoordelen.

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen wordt gezien als de beste kwaliteit koffiebonen. De andere variant is robusta, dat vooral gebruikt wordt voor oploskoffies. Arabica kenmerkt zichzelf door een zachte en aromatische smaak. Arabica koffiebonen zijn lastiger te planten en van hogere kwaliteit waardoor de prijs per kilo een stuk hoger is dan bij robusta. Speciality coffee is eigenlijk altijd 100% arabica.

Balans van smaken

Bij het cuppen wordt veel aandacht besteedt aan de balans van de smaken. Zo wil je natuurlijk een smaakvolle koffie met fruitige smaken. Om de smaken van koffie in takt te houden is speciality coffee vaak licht gebrand. Hoe langer de groene koffiebonen in de oven liggen, hoe meer smaken er verloren gaan. Bij donker gebrande koffie, zoals de Italianen dat doen, blijven er alleen bittere smaken over.

Met welke koffiemachine zet je beste koffie?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel koffiezetapparaten waar je uit kunt kiezen. Dit maakt het niet makkelijker om een keuze te maken. Het goede nieuws is: je hoeft geen honderden euro’s uit te geven om lekkere koffie te zetten. Tegenwoordig zijn de volautomatische koffiemachines erg in trek, maar deze zijn ook erg duur. Met een mokkapotje of een filter-koffiezetapparaat voor een paar tientjes zet je al hele lekkere koffie. Waar het eigenlijk om gaat, is dat je de juiste koffiebonen uit kiest en deze maalt voor de bereiding. Koop daarom altijd hele koffiebonen. Bij voorgemalen koffie zijn de smaken en aroma’s al verloren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: