Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een nieuws

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Nieuws is een algemene term. Nieuws houdt in dat het gaat om alle informatie die op een bepaald niveau belangrijk is. Deze informatie gaat dan over publieke vraagstukken of casussen. Het is meestal informatie die te maken heeft met gebeurtenissen of evenementen die in een recente periode hebben plaatsgevonden. Dit kan dus worden samengevat met het woord actualiteit. Deze actualiteit moet wel van een der mate niveau zijn dat deze interessant genoeg is voor het collectief. Het collectief zijn de personen die nieuws volgen en op de hoogte willen blijven van deze laatste actualiteiten. Het nieuws moet dus voor een groot collectief van belang zijn.

Landelijk- en regionaalnieuws

Er zijn verschillende soorten nieuws. Zo is er nieuws op landelijk niveau maar ook op regionaal niveau. Een voorbeeld hiervan is de belastingplannen die de overheid presenteert op de derde dinsdag van september. Deze plannen hebben betrekking op alle Nederlanders waardoor het bij de bekendmaking dan ook landelijk nieuws is. Een voorbeeld van regionaal nieuws is een brand die ergens op een bedrijventerrein woedt en waar mensen voor gewaarschuwd moeten worden.

Wereldnieuws

Naast deze twee soorten is er natuurlijk ook nog een groter stap namelijk wereld nieuws. Dit is nieuws dat van belang is voor de hele wereld of een groot deel daarvan. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuws rondom het coronavirus. Wanneer farmaceut Pfilzer bekent maakt dat zij onderzoeksresultaten hebben die veel belovend zijn voor een vaccin dan is het van belang dat de hele wereld dit krijgt te horen. Dit wordt dan wereldnieuws. Andere voorbeelden zijn een grote aanslag of de nieuwe wereldkampioen voetbal.

Platformen

Het nieuws bereikt de mensen via verschillende wegen. Vroeger was dit via via. Dit betekent dat het nieuws van mond-op-mond werd verspreid. Nadeel hiervan is dat mensen dingen kunnen verdraaien of dat de informatie niet volledig wordt verspreid. Dit zorgt er dan voor dat er foutieve verhalen en feiten in omloop komen. Dit is niet goed. Vandaar dat er dus al snel werd gekeken naar de krant. Door nieuwsfeiten op papier te zetten zorgt men ervoor dat feiten niet kunnen worden verdraaid. Het is namelijk immers niet meer mogelijk om delen uit het verhaal weg te laten of erbij te verzinnen wanneer het nieuws wordt door gegeven. Men geeft dan namelijk gewoon de krant door. De tekst die in deze krant staat gedrukt veranderd daarbij niet.

Nieuwe tijd

In de nieuwe tijd is er veel veranderd op het gebied van nieuws. Zo is er als eerste de stap naar de radio gemaakt waar nieuws op wordt verspreid. Bovendien zijn er ook organisaties opgericht die het nieuws op een juiste manier verspreiden en ook controleren of de feiten kloppen. Na de radio kwam het nieuws ook naar de televisie en uiteindelijk naar het internet. Zo zien we tegenwoordig het nieuws verschijnen via nieuws websites van deze organisaties. Deze nieuws websites zorgen ervoor dat het nieuws nog sneller bij de mensen terecht komt. Zo kan er bij een ramp nog sneller geschakeld worden. Een voorbeeld van een nieuwswebsite is die van RTL Nieuws.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: