Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een bewaarwijn

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar er zijn ‘bewaarwijnen’. De meeste wijnen moet je binnen een jaar drinken om de ultieme smaak te proeven. Maar bewaarwijnen kun je een aantal jaar laten liggen om ze te laten rijpen en beter te laten smaken. Hieronder meer informatie over de betekenis van een bewaarwijn.

Bij normale wijn duurt de houdbaarheid vaak maximaal drie jaar. Daarna is de wijn vaak niet meer lekker van smaak en kun je de wijn beter weggooien. Zeker normale witte wijnen kun je juist goed koelen in wijnkoelkasten.

Waarom wijn bewaren?

Maar waarom zijn er dan zoveel mensen die wijn bewaren? Er zijn veel mensen die wijn bewaren als een investering met de bedoeling deze fles later meer geld waard te laten worden. Echter zijn er ook mensen die de wijn willen bewaren om de smaak beter tot zijn recht te laten komen en te genieten van een gerijpte fles wijn. Echter wordt niet elke fles wijn beter van rijping. De flessen die stevige en rijpe tannines bevatten, worden beter door ze te laten liggen en zachter te laten rijpen. Hierbij worden er vaak ook verschillende aroma’s en geuren ontwikkeld, waardoor de wijn een eigen karakter krijgt, zoals chocolade, vanille, karamel of paddenstoelengeur.

Welke soort wijn wordt er beter door rijping?

Je kunt aan de buitenkant van een fles wijn niet zien of het een bewaarwijn betreft of een ‘normale wijn’. Vaak kunnen wijnhuizen of slijterijen je hierin van advies voorzien. Tannines en zuren heb je nodig in een bewaarwijn, want zij fungeren als een soort conserveermiddel van de wijn, waardoor deze langer houdbaar is. Hoe meer tannines en zuren, hoe langer de wijn houdbaar is. De meeste witte wijnen drink je binnen een paar jaar op, maar enkele soorten zoals een Chenic blanc of Riesling kunnen juist wel jarenlang rijpen om een optimale smaak te krijgen. Er zijn ook wijnen die jonggerijpt op de markt worden gebracht, maar wat wel echte bewaarwijnen zijn. Hierbij is het goedkoper om ze zelf te bewaren, dan om ze door een wijnhandel te laten rijpen en hier later meer geld voor te moeten betalen. Goedkopere witte wijnen kun je beter laten koelen in wijnkasten.

Welke wijnen worden er beter van rijping?

Binnen 5-10 jaar kun je onderstaande wijnen beter laten rijpen om van de optimale smaak te kunnen genieten: Grenache, Pinotage, Chianti, Merlot, Cabernet Franc en Montepulciano d’Abruzzo. De volgende wijnen kun je beter 10-20 jaar laten liggen om ze optimaal op smaak te krijgen: rode Bordeaux, Amarone, Barolo, Sagrantino en Riesling.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Eten & Drinken
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: