Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van economische afhankelijkheid

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De afgelopen jaren horen we steeds meer over financiële onafhankelijkheid, de zogenaamde FIRE beweging is een aantal jaren geleden opgekomen en lijkt alleen maar groter te worden. De manieren om dit te bereiken zijn zeer divers. Van het kopen van vastgoed tot het investeren in aandelen. Ook de aanschaf van bitcoin en crypto is tegenwoordig toegankelijk voor iedereen die daar interesse in heeft. Doe dit uiteraard wel altijd op een betrouwbaar platform zoals bijvoorbeeld Immediate Peak. Maar over de andere kant van de medaille hoor je veel minder, maar is wel zeker een onderwerp wat aandacht verdient binnen onze maatschappij. Dat is juist de áfhankelijkheid. Hier gaat het over het onderwerp economische afhankelijkheid. Wat dit is en wat je eraan kunt doen? Lees snel verder.

Wat is economische afhankelijkheid?

Economische afhankelijkheid vindt vaak plaats binnen een huwelijk of relatie, en in veel gevallen betreft dit ook in 2024 nog de afhankelijkheid van de vrouw van de man. Er is één persoon binnen een huwelijk die een goed salaris heeft en daarmee kostwinner is. De ander die heeft juist weer minder inkomen en om rond te komen moet hij of zij teren op de inkomsten van een ander. Dat er thuis een andere verdeling is van de werkzaamheden met betrekking tot het huishouden is ontzettend logisch, maar dit levert economisch gezien niets op. Dit soort verhoudingen is in principe geen probleem, wanneer iedereen binnen een gezin hier mee is ingestemd. Er ontstaat echter een probleem wanneer het tot een scheiding of relatiebreuk komt.

Gevolgen economische afhankelijkheid

Het ligt natuurlijk aan de specifieke situatie wat de gevolgen zijn, maar vaak is de situatie dat één partner financieel prima zelfstandig is en de ander juist niet. Er is natuurlijk het construct van alimentatie, maar recent is deze wetgeving aangepast en is de termijn behoorlijk verkort. Ook is dit lang niet altijd kostendekkend en geldt dit vaak alleen binnen een huwelijk. We trouwen echter steeds minder, dus bij een ‘gewone’ samenleving binnen één gezin ontstaan al snel problemen. De gevolgen kunnen vervolgens voor één van de partners enorm zijn. Iets wat naast de emotionele stress van een scheiding nog eens extra hard aankomt.

Creëer een buffer

Een oplossing voor dit probleem is wellicht om je als beide partners hier vooraf bewust van te zijn. Je hoeft niet per se allebei een veertigurige werkweek te draaien om je onafhankelijkheid te bewaren. Je kunt ook een zekere mate van financiële onafhankelijkheid voor jezelf creëren door het investeren in aandelen en crypto. Door een buffer samen te stellen kun je in ieder geval jezelf het comfort bieden om bij een eventuele break-up de eerste periode comfortabel door te komen. En nogmaals als je gaat investeren in crypto, overweeg dan het platform Immediate Peak. Een absolute aanrader hiervoor.

Wellicht niet het leukste om tijdens een goede relatie over na te denken, maar doe het wel! Want wat als het over is tussen jullie? Wanneer jullie in zo’n geval beiden op eigen benen kunnen staan, zal dit van grote meerwaarde zijn en het gehele proces gemakkelijker maken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: