Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van drogreden

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een drogreden?

Drogreden is een term die wordt gebruikt om een specifiek soort argument te beschrijven. Dit type argument is ongeldig, omdat het een probleem en de oplossing ervan tegelijkertijd suggereert. Dergelijke argumenten bevatten meestal een opvatting, die als waar aangenomen wordt, maar in werkelijkheid wordt er geen bewijs geleverd. In plaats daarvan wordt er een cirkelredenering gebruikt, waarin de oplossing als waar wordt aangenomen op basis van de veronderstelling dat het probleem waar is.

Drogredenering, schijnreden of sofisme is een reden of redenering die niet correct is, maar wel aannemelijk lijkt. De oudste bekende teksten hierover zijn de dialoog Euthydemus van Plato, waarin een reeks onbenoemde drogredenen de revue passeert, en het werk sophistikoi elenchoi van diens leerling Aristoteles.

Soorten van drogredenen

Er zijn verschillende soorten drogredenen die mensen gebruiken om hun standpunt te verdedigen. Hieronder staan enkele voorbeelden van de meest voorkomende soorten:

  • Valse dilemma: In een valse dilemma wordt een bepaald probleem gepresenteerd met slechts twee mogelijke oplossingen. Deze oplossingen zijn echter niet de enige mogelijkheden, wat betekent dat het dilemma valse opties bevat.
  • Ad populum: Bij deze drogreden wordt een standpunt gepresenteerd als waar aangenomen omdat het populair is. Populair betekent echter niet altijd dat het ook waar is.
  • Lijdend voorwerp: Bij deze drogreden wordt een bepaald standpunt gepresenteerd door te suggereren dat iemand of iets eronder lijdt als het niet wordt gedaan. Er wordt echter geen bewijs geleverd om de claim te ondersteunen.

Voorbeelden van het gebruik

Hieronder staat een aantal voorbeelden van drogredenen die vaak worden gebruikt in discussies:

  • “Je moet een bepaalde beslissing nemen omdat het de enige mogelijke oplossing is.”
  • “Je moet dit doen omdat iedereen het doet.”
  • “Als je dit niet doet, zal de wereld in chaos vervallen.”

Hoe kun je een drogredenering herkennen?

Het is belangrijk om te weten hoe je een drogreden kunt herkennen, zodat je niet verkeerd beïnvloed wordt door zulke argumenten. Hier zijn enkele tips om een drogreden te herkennen:

  • Kijk uit naar argumenten die een bepaald standpunt verdedigen door te suggereren dat er slechts twee mogelijke opties zijn.
  • Wees op je hoede voor argumenten die beweren dat iets waar is alleen omdat het populair is.
  • Bekijk argumenten die suggereren dat er een oplossing is, omdat het probleem waar is.

Conclusie

Drogredenen zijn ongeldige argumenten die vaak worden gebruikt in discussies. Ze worden meestal gebruikt om een bepaald standpunt te verdedigen, maar bevatten geen bewijs om de claim te ondersteunen. Door deze tips te volgen, kun je een drogreden herkennen en er niet door beïnvloed worden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: