Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van downloadsnelheid

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer je internetabonnementen gaat vergelijken, kom je naast de prijs van het abonnement wat informatie tegen die van belang is voor wat je kunt verwachten van het internetabonnement in kwestie. Bijvoorbeeld of het DSL-internet, kabelinternet of glasvezel internet betreft. Maar ook wat de aangeboden downloadsnelheid is. Maar wat houdt dat nu precies in, de downloadsnelheid?

Wat is downloadsnelheid?

De downloadsnelheid betreft de snelheid waarmee apparaten die op het internetnetwerk zijn aangesloten data van het internetnetwerk kunnen halen. Met andere woorden: hoelang duurt het voordat de data binnen is. Dat is relevant als je iets downloadt op je computer, namelijk voor hoeveel geduld je moet hebben. Maar het is in deze tijd vooral ook relevant voor het streamen van series en films en online gaming, waarbij voor een goede kijk- of speelervaring in korte tijd voor data binnengehaald moet kunnen worden. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s, of met de alternatieve schrijfwijze Mbps.

Verschillende downloadsnelheden

Wanneer je een internetabonnement afsluit, is het scala aan mogelijke downloadsnelheden die je kunt inkopen ruim. Maar het is wel praktisch om te begrijpen wat die downloadsnelheden nu daadwerkelijk inhouden. Snelheden tot 20 Mbit/s vind je bij DSL-internet en dienen eenpersoonshuishoudens die weinig intensief gebruikmaken van de internetverbinding en weinig tot niet streamen. Een snelheid tussen de 40 en 50 Mbit/s kan afdoende zijn als je met meer dan één apparaat tegelijkertijd wilt kunnen streamen of interactieve tv wilt kunnen pauzeren. Met een snelheid van 80 tot 100 Mbit/s kom je in de onderkant van het aanbod van kabelinternet. Dit is passend voor grotere gezinnen die tegelijkertijd van het internet gebruik willen kunnen maken. 150 Mbit/s is aan te raden voor online gamen en met meerdere apparaten streamen in 4K-resolutie. Snelheden van 500 tot 1000 Mbit/s, die met glasvezel internet gehaald kunnen worden, zijn aan te raden bij grote afhankelijkheid van de internetverbinding.

Uploadsnelheid

Naast downloadsnelheid is er ook de uploadsnelheid. Dit betreft de snelheid waarmee je zelf data kunt versturen. Dat is van belang wanneer je bestanden wilt verzenden, maar ook bij het online gamen. Hoewel je misschien zou verwachten dat de uploadsnelheid en de downloadsnelheid bij een internetverbinding gelijk liggen, is dat helaas niet standaard het geval. Bij kabelinternet en DSL-internet (via de telefoonlijn) ligt de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid. Alleen bij glasvezel internet kun je even snel uploaden als downloaden, wat in de praktijk betekent dat je heel veel sneller data kunt versturen dan bij kabelinternet en DSL-internet.

Daadwerkelijke downloadsnelheid

Bovenstaande downloadsnelheden kun je selecteren wanneer je een internetabonnement afsluit. Ze bieden echter geen garantie dat dit ook daadwerkelijk de downloadsnelheid is die je in de praktijk krijgt. Om erachter te komen wat je daadwerkelijke downloadsnelheid én uploadsnelheid is, kun je online een speed test uitvoeren. Blijken je snelheden fors lager te liggen dan waar je voor betaalt, dan is het verstandig om dit aan te kaarten bij je provider. Zij kunnen je tips geven voor hoe je internetverbinding kunt optimaliseren of je als nodig een nieuw modem sturen. Let op: de beste meting doe je op een apparaat dat direct met een internetkabel op het modem is aangesloten, bij draadloos internet gaat altijd snelheid verloren.

De downloadsnelheid is dus een cruciaal stukje informatie bij het kiezen van een passend internetabonnement. Met bovenstaande gegevens in het achterhoofd kun je gemakkelijker een internetabonnement selecteren dat voldoet aan jouw behoeftes en die van je huishouden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: