Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van dimensie 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Normaalgesproken verstaan we onder dimensie de parameters lengte breedte en hoogte. Is er alleen sprake van lengte en breedte dan heeft men het over 2-dimensionaal. Wordt daarbij de parameter hoogte toegevoegd? Dan is er ook sprake van diepte en heeft men het over 3-dimensionaal. 

Praktisch voorbeeld 

Een goed praktisch voorbeeld tussen het verschil tussen 2-dimensionaal en 3-dimensionaal kun je goed ervaren bij het maken van 2d puzzels en 3-d puzzels. Bij een 3-d puzzel heb je in plaats van de breedte en lengte ook nog hoogte. 

Meetkundige dimensies 

Er zijn verschillende dimensies te benoemen. Zo zijn er bijvoorbeeld meetkundige dimensies: 

  • Heb je een punt? Dan is dit nuldimensionaal (0D), aangezien dit geen lengte, breedte en hoogte heeft.
    Een lijn noemt men eendimensionaal. Het heeft slechts een lengte. 
  • Gaat het om een vlak dan hebben we het over 2-dimensionaal, net zoals bij een legpuzzel dus. 
  • Heb je lengte, breedte en hoogte? Dan is iets 3-drie-dimensionaal, tenminste in een zogenaamde euclidische ruimt. Kort door de bocht weergegeven is een euclidische ruimte een ruimte waarin ‘de afmetingen van de ruimte gelijk’ zijn er is bijvoorbeeld geen sprake van hyperbolische ruimte. Een hyperbolisch ruimte is een ruimte met krommingen. 
  • Er zijn ook 4-dimensionale voorwerpen zoals een 120-cel, het 4D-analogon van de dodecaeder. 

De vierde dimensie is een lastige dimensie, aangezien het voor ons als mens niet is waar te nemen. Er is een vierde dimensie als er in de ruimte sprake is van krommingen. Die krommingen zorgen ervoor dat de tijd die er afgelegd moet worden anders is door de kromming in de ruimte. Misschien is het te vergelijken met een lachspiegel, hoewel dit natuurlijk een 2-dimensionaal beeld geeft. Wat je in een hyperbole ruimte ziet zijn de lengte, breedte in de lachspiegel, maar in werkelijkheid is het voorwerp vervormt waargenomen door de krommingen de spiegel (de ruimte). 

Andere dimensies 

Er zijn ook in de wiskunde, informatica en natuurkunde verschillende vormen van dimensies gedefinieerd. Daarnaast is er ook nog een ander begrip van de vierde dimensie, gebaseerd op het boek ‘De Vierde Dimensie’ van Hans Peter Roel. Dit boek vertelt het verhaal van een onzichtbare wereld. Onder andere voor mensen die zich bezighouden met systemische coaching is dit een vrij bekend boek. Het gaat over een onzichtbare wereld die bepalend is voor of je succes hebt of niet. Er wordt besproken welke natuurlijke wetmatigheden zorgen voor magie in je leven. Voor sommige mensen wellicht te zweverig, maar er kan zeker een kern van herkenning en waarheid in worden gevonden. Wens, werkelijkheid en toeval? In dit boek loopt het allemaal door elkaar heen.  

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: