Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van derdengeldenrekening

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Op het moment dat je gebruik maakt van de diensten van een notaris kun je vaak de term derdengeldenrekening voorbij horen komen. Vaak wordt dit ook wel een kwaliteitsrekening of derdenrekening genoemd. Maar wat is dit nu precies voor een rekening? Wij vertellen je graag enkele kenmerken van een dergelijke notariële rekening en leggen je uit waar het voor dient.

Wat is een derdengeldenrekening?

Een derdenrekening is een bankrekening van een notariskantoor, welke bestemd is voor geldbetalingen die niet aan de notaris dienen toe te behoren. Op deze rekening staat namelijk het geld dat derden aan de notaris hebben toevertrouwd. Deze gelden worden enkel door de notaris beheert en valt dus niet binnen het vermogen van de notaris. Hierdoor zijn notarissen wettelijk verplicht om een derdengeldenrekening te hebben.

Het geld maakt geen deel uit van het kantoorvermogen

Op deze manier zorgt een derdenrekening er dus voor dat de daarop gestorte gelden, afgescheiden blijven van het vermogen van het notariskantoor. Zodoende kunnen deze gelden niet in een eventueel faillissement vallen én zijn ze beschermd tegen oneigenlijk gebruik. De rekening is doorgaans ook in beheer bij een aparte derdengelden stichting van het betreffende notariskantoor. De notaris moet namelijk zelf er voor zorgen dat zijn bedrijfsresultaat, hetgeen hij krijgt voor zijn werkzaamheden, op een andere bankrekening wordt gestort.

De functionaliteiten van een derdenrekening

De wet stelt dat een derdenrekening enkel mag worden gebruikt voor geldverkeer, waarbij de notaris direct betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan de aan- en verkoop van een woning. De koper dient de koopprijs dan te storten op de derdenrekening van de notaris, welke het geld vervolgens in beheer houdt voor de koper. Zodra de woning overdracht succesvol heeft plaatsgevonden, beheert de notaris het geld voor de verkoper. De notaris mag dus alleen in specifieke situaties op deze rekening houden en mag dus absoluut niet als bank fungeren.

Strakke regelgeving

Om malafide praktijken te bestrijden is het van belang dat geldstromen transparant zijn. Daarom is er sprake van een strakke regelging omtrent het uitbetalen van gelden vanuit de derdenrekening. Op deze manier komt er duidelijkheid in de geldstromen van en naar het notariskantoor. Een notaris mag in feite alleen geld overmaken naar een bankrekening dat op naam staat van diegene die recht heeft op de betaling. Staat de transactie nauw in verband met de betalingen en is het bestaan hiervan eenvoudig te controleren? Dan zijn er uitzonderingen mogelijk.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: