Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van decanteren

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Binnenkort start je met je nieuwe baan in de horeca, spannend! Om je alvast voor te bereiden, ben je  aan het lezen over de werkwijzen en termen dat gebruikt worden in een typisch Italiaans restaurant. Je gaat starten bij een Italiaan in de buurt die bekend staan om hun wijn, vandaar dat je vooral opzoek bent naar termen omtrent wijn. Je vindt het belangrijk om veel over wijn te weten en hoe wijn het beste tot zijn recht komt. Je hebt veel gelezen over wijn decanteren omdat dit belangrijk is voor gasten van dit restaurant. Maar wat is het precies en waar is het goed voor? In deze blog lees je alles over de betekenis van decanteren.

Meer weten over speciale termen in de horeca? Lees ook Betekenis van sous vide!

Wat is decanteren en hoe gebruik je het?

Bij wijn decanteren wordt wijn in contact gebracht met de zuurstof in de lucht, waardoor de smaken en aroma’s van wijn beter tot zijn recht komen. Dit proces heet oxidatie, wat inhoudt dat de stoffen in de wijn (positief) veranderen als het in contact komt met zuurstof. Dit laat de wijn beter smaken en is daarom belangrijk. Hoe meer lucht in contact komt met de wijn, hoe beter de smaak van de wijn is. Misschien herken je het wel; bij een wijnproeverij draaien mensen vaak de wijn rond in hun glas. Dit doen ze omdat er dan meer zuurstof bij de wijn komt en de smaak beter tot zijn recht komt. Dit is een perfecte tip voor als je een échte wijnliefhebber bent. Het enige wat je nodig hebt is een fijne hangstoel in de tuin, een goede fles wijn en de kennis hoe je kunt genieten van alle wijnaroma’s. Heb je de goede fles wijn nog niet gevonden? Lees dan meer over de beste wijndeals op deze website!

Wijn decanteren of niet?

Er zijn verschillende theorieën over wijn decanteren. De meningen verschillen enorm en er zullen mensen beargumenteren dat het beter is om wijn niet te decanteren doordat de wijn in contact komt met zuurstof. Dit zou juist de aroma’s verloren laten gaan. Het is wél bewezen dat oudere wijn niet al te lang moet decanteren. Oude wijn heeft een lang proces van rijpen achter de rug, waardoor het zonde is om wijn lang te decanteren. Het is daarom aan te raden om een gedecanteerde fles vrijwel meteen op te drinken en niet lang te bewaren.

Waarom zou je wel de wijn moeten decanteren? Vaak als een wijn bij opening van de fles nog wat bitter smaakt, is het aan te raden om wijn te decanteren. In aanraking met zuurstof verdwijnt deze bittere smaak en komt de wijn beter tot zijn recht. Een bittere wijn wil je namelijk niet serveren bij overheerlijke gerechten, vandaar dat deze kennis ideaal is om het beste wijn advies bij gerechten te geven.

Het verschil tussen decanteren en karafferen?

Na een gesprek met een vriendin in de jacuzzi kom je erachter dat je nog niet alles weet over decanteren. Ze vroeg namelijk of decanteren hetzelfde is als karafferen, omdat het heel erg op elkaar lijkt. Dit is niet hetzelfde, want een karaf is heel anders dan een decanteerkaraf. Een karaf wordt gebruikt om zuurstof bij jonge wijn toe te voegen en een decanteerkaraf wordt gebruikt om droesem uit (voornamelijk) oude wijn te krijgen en een klein bittertje te verzachten. Dit is ook de reden dat de decanteerkaraf een geheel ander design heeft dan de standaard karaf. Hoewel er bij een decanteerkaraf ook zuurstof bij de wijn terecht komt, is dit een stuk minder als bij een standaard karaf. Hierdoor worden bij vooral oude wijnen een decanteerkaraf gebruikt en bij jonge wijnen een standaard karaf.

Kortom, om helemaal voorbereid te zijn op je nieuwe horeca baan weet jij nu hoe je het beste wijn kan serveren! Decanteren is belangrijk om alle smaken en aroma’s van wijn tot zijn recht te laten komen. Het overgieten van de wijn is daarom belangrijk zodat de gasten ultiem kunnen genieten van hun wijn bij hun favoriete gerecht.

Lees ook hier de betekenis van een medium roast.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: