Betekenis van debiteuren

Wanneer je als ondernemer of bedrijf facturen stuurt en ontvangt, ben je de termen crediteuren en debiteuren vast al eens tegen gekomen. Toch weet niet iedereen wat deze termen precies betekenen. In dit artikel nemen we debiteuren onder de loep. Een debiteur is een klant waar je nog geld van krijgt. Dit kan een consument zijn, maar ook een bedrijf die nog een factuur open heeft staan bij je. De term debiteuren is dus een groep klanten waar een bedrijf nog geld van krijgt.

Debiteur is een schuldenaar

Een ander woord voor een debiteur is een schuldenaar. Je bent namelijk nog geld schuldig. Waar het bij een winkel normaal is dat je een product pas krijgt als je ervoor betaald hebt, werkt dat in het bedrijfsleven vaak net iets anders. Daar wordt het proces juist omgedraaid. Een bedrijf ontvangt namelijk eerst de bestelde goederen en krijgt vervolgens daarna een factuur die betaald moet worden. De verkoper heeft dus altijd debiteuren omdat er pas betaald wordt na levering.

Vaak wordt er gewerkt met een bepaald termijn van een aantal dagen voor wanneer de betaling binnen moet zijn. Vaak betalen bedrijven en andere afnemers hun facturen netjes op tijd, maar helaas krijg je als bedrijf ook vaak te maken met dubieuze debiteuren. Dit zijn debiteuren die niet op tijd betalen. Dit is voor een bedrijf nadelig want wachten op geld is nooit leuk. Ook kan het veel tijd kosten om achter het geld aan te gaan. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om dubieuze debiteuren toch te laten betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *