Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van de wet kinderopvang

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De wet kinderopvang is ingericht om ouders, werkgevers en de overheid samen de kosten voor de kinderopvang te laten betalen. De wet stamt uit 2004 en is in de jaren 2005 en 2013 aangepast. Via de wet kinderopvang is geregeld dat ouders een tegemoetkoming kunnen krijgen in de kosten voor de kinderopvang. Deze tegemoetkoming is zo ingericht dat deze mensen die minder te besteden hebben meer compenseert dan mensen die meer de besteden hebben. Zo zijn er een aantal criteria opgesteld waarnaar gekeken kan worden om te bepalen hoeveel toeslag er uitbetaald wordt.

Deze criteria zijn:

  • De kosten van de opvang
  • Het inkomen van de ouders
  • Het aantal uren dat een kind wordt opgevangen
  • Het type opvang
  • Het aantal uren dat de ouders werken
  • Het aantal kinderen dat naar de opvang gaat

Kwaliteitseisen voor opvanglocaties

Een ander belangrijk onderdeel van de wet kinderopvang is dat er kwaliteitseisen gelden. De overheid vindt het belangrijk dat kinderen goed en op veilige plek worden opgevangen. Daarbij komt dat een opvang vaak ook dient als plek waar kinderen naast hun school ook dingen leren. Om dit allemaal te waarborgen zijn er een aantal regels opgesteld waaraan een kinderopvanglocatie zich moet houden. De overheid meet steekproefsgewijs of de kinderopvanglocaties zich houden aan deze regels. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd.

De kinderopvangtoeslag

Ouders kunnen alleen bij de goedgekeurde kinderopvanglocaties aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Dit is wederom zo geregeld om de kwaliteit te waarborgen. Helaas blijkt uit de praktijk dat de overheid haar administratie niet altijd op orde heeft. Dit leidde ertoe dat tienduizenden Nederlanders onterecht als fraudeur bestempeld werden door belastingdienst. Dit leidde bij veel gezinnen tot torenhoge schulden en problemen in huis. Naar aanleiding van deze toeslagenaffaire besloot het kabinet om ouders te compenseren.

Waarom bestaat de kinderopvang?

De kinderopvang bestaat om kinderen moeten worden opgevangen op het moment dat de ouders moeten werken. Omdat er steeds meer vraag is naar mensen vanuit het bedrijfsleven en ook andere organisaties moeten er meer mensen langer gaan werken. Door kinderopvang aan te bieden wordt het mogelijk voor ouders om meer te werken zonder dat zij op de kinderen moeten passen. Dit komt dus volledig ten goede van het personeelsaanbod. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er meer wordt geproduceerd waar de Nederlandse economie weer van profiteert. Als ouder is het dus belangrijk om opvang voor je kind te regelen in tijden waar er veel vraag is naar mensen. Als dit niet gebeurd kan het leiden tot een lagere economische groei. Deze groei kan zelfs draaien naar een negatieve economische groei.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: