Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van crankstel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een crankstel is een belangrijk onderdeel van een fiets, maar wat is het eigenlijk precies? In deze blog leggen we uit wat een crankstel is, hoe het werkt en waar je op moet letten bij de aanschaf of vervanging ervan.

Wat is een crankstel?

Een crankstel is het onderdeel van de fiets waar de pedalen aan vastzitten. Het bestaat uit twee of drie tandwielen, die aan een as bevestigd zijn. Het crankstel zit vast aan de trapas, die op zijn beurt weer in het frame van de fiets gemonteerd is. Wanneer je op de pedalen trapt, wordt de kracht via het crankstel en de trapas overgebracht op het achterwiel, waardoor de fiets in beweging komt.

Verschillende soorten crankstellen

Er zijn verschillende soorten crankstellen verkrijgbaar, met elk hun eigen eigenschappen. Zo zijn er crankstellen met één, twee of drie tandwielen. Bij een fiets met meerdere tandwielen, zoals een racefiets of mountainbike, kun je met behulp van het crankstel de verhouding tussen de tandwielen aanpassen. Hiermee kun je de inspanning die je levert beter afstemmen op de omstandigheden, zoals het terrein waarop je fietst.

Waar moet je op letten bij aanschaf of vervanging?

Bij de aanschaf of vervanging van een crankstel is het belangrijk om te letten op de lengte van de crankarmen. Dit heeft namelijk invloed op de afstand tussen de trappers en het zadel, en daarmee op de fietshouding. Ook het aantal tandwielen en de vormgeving van het crankstel zijn belangrijk om op te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld compacte crankstellen die geschikt zijn voor heuvelachtig terrein, en triple crankstellen met drie tandwielen voor fietsers die graag lange afstanden afleggen.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw crankstel, kun je bijvoorbeeld terecht bij fietsen ANWB. Zij kunnen je adviseren als je de weg op wilt met aanpassingen aan je fiets, of als je op fietsvakantie wilt naar het buitenland. Let bij het vervangen van het crankstel wel op dat je het juiste type kiest voor jouw fiets en het beoogde gebruik.

Een crankstel is een essentieel onderdeel van een fiets, waarmee de kracht van de fietser wordt overgebracht op het achterwiel. Er zijn verschillende soorten crankstellen verkrijgbaar, die elk hun eigen eigenschappen hebben. Bij de aanschaf of vervanging van een crankstel is het belangrijk om op de lengte van de crankarmen, het aantal tandwielen en de vormgeving van het crankstel te letten. Bij fietsen ANWB kun je terecht voor meer informatie over crankstellen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: