Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van congestie

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
5
(2)

Bij congestie is er sprake van een ophoping of verstopping van een netwerk. Letterlijk betekent het dichtslibben. Dit kan betrekking hebben op meerdere soorten netwerken. We spreken het vaakst van congestie bij een internetnetwerk, verkeersnetwerk en bij de bloedsomloop in je lichaam.

Congestie op het internet

Het internet is een communicatienetwerk. Allerlei computers, mobieltjes en andere machines zijn met elkaar verbonden via kabels of het internet. Als je naar een website gaat dan bevind je je op de server van dat netwerk. Als te veel mensen tegelijk naar deze website willen, wordt de server overbelast, deze kan niet zo veel personen tegelijk aan. Deze ophopen wordt dan een congestie genoemd.

Congestie als verkeersterm

Maar ook in het verkeer komt het vaak voor. Dan spreken we van een verkeerscongestie. Dit heeft niet alleen betrekking op auto’s, waarbij een verkeerscongestie simpelweg een file is, maar het komt ook voor op het spoorwegennet en het luchtruim. Eigenlijk kan op alle plekken waar meerdere transportvoertuigen gebruik maken van dezelfde wegennetwerk een verkeerscongestie ontstaan. Als er bijvoorbeeld een ongeluk op de snelweg gebeurt, moeten alle auto’s daarachter wachten of kunnen ze nog maar 1 rijstrook gebruiken waardoor er dus ophoping ontstaat.

Comngestie als medische term

Ook in de medische wereld kan er sprake zijn van congestie, dit komt dan vaak voor in de bloedsomloop (wanneer bloed zich ophoopt in een orgaan). Het wordt dan ook wel de ophoping van vloeistof genoemd. Maar ook op andere plekken in het lichaam kan vloeistofcongestie voorkomen, bijvoorbeeld een nasale congestie, oftewel een verstopte neus.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: