Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van composietmateriaal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit meerdere componenten. De samenstelling van composiet bestaat meestal uit vezelversterkende kunststoffen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Composiet kan ook gemaakt worden met metalen, keramieken of glazen componenten. Composiet is eigenlijk niets meer dan een hybride-materiaal dat bestaat uit 2 of meerdere componenten. Deze componenten zorgen samen voor de gewenste materiaaleigenschappen.

Doordat composiet gemaakt kan worden van verschillende materialen, kan het zo stevig gemaakt worden als je zelf wilt. Bepaalde combinaties kunnen ervoor zorgen dat het materiaal extreem glad of krasbestendig wordt. Hierdoor is composiet een veel gekozen materiaal soort voor verschillende doeleinden. Je ziet composiet vaker terugkomen als badkamer materiaal aangezien de prijs/kwaliteit verhouding zeer goed is, composiet mooi uitziet en ook nog eens stevig is.

Geschiedenis van composiet

Composiet dateert terug tot in het Oude Egypte. Hier maakten zij bakstenen die werden geproduceerd uit de combinatie van modder en stro. Echter werd het pas echt ontdekt toen iemand bakeliet op zijn kleding had gemorst. De plek waar hij gemorst had bleek keihard te zijn geworden, hierdoor ontstond de eerste ontdekking van composiet. De combinatie tussen bakeliet en linnenweefsel zorgde ervoor dat er een stevig materiaal ontstond. Dit werd later gebruikt om printplaten mee te maken en zorgde voor meer onderzoeken naar verschillende materialen combinaties.

De verschillende toepassingen van composiet

Omdat composiet kan worden samengesteld uit verschillende stoffen en hierdoor het gewenste materiaal kan ontstaan, wordt composiet gebruikt in een grote variatie aan producten. Van sommige producten zou je het niet verwachten, maar composiet is een veel gebruikt materiaal. Hieronder een lijst met verschillende composiet combinaties en waarvoor ze gebruikt worden.

  • Glasvezelversterkte combinaties worden vaak toegepast voor vliegtuigen en schepen, maar is ook vaak te vinden in bruggen en printplaten.
  • Combinaties tussen vermalen natuursteen en kunststoffen worden toegepast in keukens en badkamers. Ze worden gebruikt voor het maken van keukenbladen en wastafels.
  • Glas in combinatie met kunststof zorgt voor gelaagd glas. Gelaagd glas kan gebruikt worden voor het maken van onder andere kogelbestendig glas of glas voor autoruiten.
  • Koolstofvezelversterkende materialen zijn vormen van composiet die erg stijf zijn. Deze worden gebruikt bij het maken Formule 1 wagens.

Naast deze combinaties zijn er ook vormen van composiet zoals triplex, multiplex en gewapend beton. Ook al ziet niet iedereen deze als composiet, maar ze zijn het officieel wel. Naast alle voordelen van composiet, is er 1 groot nadeel. Omdat composiet bestaat uit verschillende stoffen is het moeilijk te recyclen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: