Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van betonplex

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is betonplex?

Betonplex wordt gebruikt voor de bekisting van beton. Het is dus een typisch product wat voornamelijk in de bouw wordt gebruikt. Door de eigenschappen van deze multiplexplaat is deze uitermate geschikt als betonbekisting. Maar er zijn meer toepassingen.

Hout met een laag

Multiplex bestaat uit hout met een beschermlaag. Afhankelijk van de houtsoort wordt de kwaliteit bepaald. Populierenhout is in feite de goedkoopste variant en heeft een mindere kwaliteit in vergelijking met Berken of hardhout. De kwaliteit bepaalt dus de duurzaamheid en het gebruik van de platen. Naast de houtsoort bepaalt ook de dikte van het materiaal de stevigheid en duurzaamheid. De meest gebruikte dikte is 1,8 mm.

Veelzijdig gebruik

Naast het bekisten worden de platen gebruikt als steigerplanken en als tijdelijke vloerbedekking. Platen van berken en hardhout worden veel gebruikt voor aanhangwagens als bodem en zijplaat. Ook bergruimten of dierenverblijven kunnen met dit materiaal gebouwd worden. Dankzij de afwerklaag is het een waterdicht materiaal en daarom geschikt voor buiten. De afwerklaag zorgt ook voor een definitieve afwerking die geen behandeling meer behoeft.

Spaanplaat versus multiplex

Betonplex worden ook van spaanplaat gemaakt. Het heeft een andere verlijming als multiplex en wordt om die reden voor eenmalige toepassing gebruikt. Toepassingen zijn vooral voor wanden, vloeren en daken. Betonplex op basis van spaanplaat wordt ook voor meubels gebruikt. In vergelijking met multiplex is het minder stevig. Dit vertaalt zich ook naar de prijs. Multiplex heeft een duurder prijskaartje zeker wat betreft de Berken variant.

Plaatmateriaal in veel gradaties

Er zijn veel verschillende plaatmaterialen om grote oppervlakten af te werken; gipskartonplaten, triplex/multiplex, MDF, OSB, spaanplaat, hardboard en dus betonplex. Gipskartonplaten worden gebruikt voor binnenwanden en zijn gemakkelijk bewerkbaar. Daarbij bieden deze platen een hoge geluidsisolatie. Triplexplaten bestaan uit drie lagen hout, multiplex heeft meer dan drie houtlagen. Dit heeft alles te maken met de belastbaarheid. MDF wordt vooral gebruikt als afwerkingsmateriaal voor meubels, maar ook voor wanden en deuren. Hardboard is een dun materiaal wat vooral voor vloeren wordt gebruikt of als achterwand van kasten. Het bestaat uit samengeperste vezels.

Voor elke klus een specifiek plaatmateriaal. Het is zaak om je goed te laten informeren welk materiaal het best geschikt is. Veel is afhankelijk of het materiaal voor binnen of buiten geschikt moet zijn. Ook de duurzaamheid speelt een rol en waarschijnlijk ook de prijs.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: