Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een cohousing hypotheek

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Wil je graag een huis kopen, maar heb je ondervonden dat het met slechts één inkomen lastig is om een lening hiervoor af te sluiten? Zeker als je graag een wat ruimer huis wil of een huis in de stad, wordt de koopprijs van het huis vaak niet gedekt door je maximale lening. Heb je wel eens nagedacht over cohousing? Een cohousing hypotheek kan wellicht een oplossing zijn. We leggen jou hier graag het een en ander over uit.

Wat is cohousing?

Cohousing betekent dat je een huis gaat kopen samen met andere mensen, die niet jouw partner zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familieleden of ouders met een kind. Samen met deze mensen sluit je een cohousing hypotheek af om een woning te kopen.

Hoe werkt een cohousing hypotheek?

Bij een cohousing hypotheek hoeft niet per se iedereen dezelfde hypotheeklasten te dragen. De verdeling kan onderling worden bepaald. De exacte verhoudingen worden opgenomen in de hypotheekakte. Stel, je gaat bijvoorbeeld samenwonen met een stel en dit stel verdient veel meer dan jij, dan kan de verdeling bijvoorbeeld 75/25 worden.

Het is uiteraard wel belangrijk om te realiseren dat iedereen gezamenlijk verantwoordelijk is voor de hypotheek. Mocht één van de partijen het gedeelte van de lening niet meer kunnen betalen, dan zullen de andere partijen hiervoor moeten opdraaien. Stel je koopt een woning samen met drie anderen, waarvan één plots zijn baan verliest, krijg jij opeens te maken met hogere maandlasten.

Maak samen duidelijke afspraken en leg deze vast

Om bovenstaande reden is het belangrijk dat je een cohousing hypotheek enkel afsluit met mensen die je al langer kent en vertrouwt. Ook is het van groot belang om alle afspraken goed vast te leggen. Leg ook gelijk afspraken vast omtrent de kostenverdeling van het woningonderhoud en huishoudelijke uitgaven. Het afsluiten van een goede inboedelverzekering is ook sterk aan te raden.

Is het mogelijk om tussentijds uit de cohousing lening te stappen?

Mocht je om de een of andere reden willen stoppen met cohousing, bijvoorbeeld omdat je wilt gaan samenwonen met jouw nieuwe partner, dan is het meestal mogelijk om de koop in onverdeeldheid op te zeggen. Dit kan worden geregeld via een verzoekschrift aan de rechter. Zodra dit verzoekschrift is goedgekeurd, krijgen de overige partijen de keuze om het overgebleven deel van de lening over te nemen of de woning te verkopen.

Snelle verkoop van het huis kan worden voorkomen middels een extra clausule in de hypotheekakte waarin wordt bepaald dat elke partij voor een bepaalde periode vast zit aan de koop. Deze periode mag volgens de wet maximaal vijf jaar zijn. Mocht je in dit geval uit de cohousing lening willen stappen, dan kan dat pas na de afgesproken periode.

Dubbele bewoning – hoe hoog wordt mijn hypotheek?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal risico’s verbonden aan cohousing. Daarom loopt ook niet iedere geldverstrekker warm om een cohousing lening te verstrekken. Toch heeft cohousing ook een groot voordeel. Door te kiezen voor dubbele bewoning, kan de hypotheek namelijk enorm worden uitgebreid. Met meerdere mensen is er immers meer geld ter beschikking en kan er een mooier en luxer huis worden aangeschaft.

Om de maximale hoogte van een cohousing hypotheek te berekenen kun je het beste contact opnemen met je bank. Niet iedere bank loopt warm om een hypotheek in onverdeeldheid te verstrekken. Je bank zal op zijn minst een duidelijk beeld willen krijgen van het gezamenlijke inkomen en van de onderlinge afspraken. Voor jou is het vooral belangrijk dat je je verdiept in alle details en de eventuele fiscale gevolgen van de lening.

Samen een droomhuis kopen

Mocht je alle voor- en nadelen goed hebben overwogen en besluiten om samen met je vrienden of familieleden een hypotheek in onverdeeldheid af te sluiten, zodat jullie samen een prachtig huis kunnen kopen? Dan helpt deze NVM makelaar uit Maastricht  graag om dit prachtige droomhuis voor jullie te vinden en tegen de beste voorwaarden aan te kopen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: