Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van Chromebook

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop waarop het Chrome OS en de Chrome webbrowser van Google draaien. Chromebooks is in 2011 geïntroduceerd en is ontworpen als een internetapparaat dat een veiliger systeem biedt dan Windows of Mac, omdat gegevens worden opgeslagen in de cloud van Google (Google Drive) en alle programma’s afkomstig zijn uit de Chrome Web Store. De op Chrome gebaseerde tablets kwamen in 2018 uit (op Chrome OS).

Op scholen is een internetverbinding verplicht, maar sommige programma’s kunnen offline draaien. Chrome-boeken starten snel op en vereisen een minimale gebruikersconfiguratie. Ze worden ook geleverd met de Office-suite van Google (zoals Google Docs). In 2017 introduceerde Microsoft een Chromebook-concurrent met Windows 10 S.

Beperkte opslag

Ontworpen voor het opslaan van gebruikersgegevens in de cloud, hebben Chromebooks doorgaans 16 GB tot 32 GB aan lokale SSD-opslag. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker modellen van 128 GB. Chromebooks kunnen echter SD-kaarten accepteren voor meer opslagruimte.

Eindelijk netwerkvriendelijk

Vroege versies van het Chrome OS herkenden geen gedeelde mappen op andere computers in een thuis- of kantoornetwerk zoals Windows en Mac-computers dat doen. Uiteindelijk kwamen er toch programma’s voor het delen van bestanden. In 2018 werd eindelijk native ondersteuning voor SMB-bestand delen toegevoegd met Chrome OS 70, waardoor Chromebooks ook toegang kregen tot Windows- en Mac-computers in het netwerk.

Android en Linux

Chrome OS, Android en Linux zijn allemaal gebaseerd op de Linux-kernel. In 2016 werden Chromebooks geüpdatet om Android-apps te draaien, waardoor het platform werd opengesteld voor duizenden applicaties uit de Google Play-winkel. In 2018 werd de Debian-versie van Linux toegevoegd, waardoor de Chromebook een zeer veelzijdig computerplatform is geworden. Zowel Android als Linux draaien in softwarematige containers, die voorkomen dat een Android- of Linux-app de veiligheid van de Chromebook in gevaar brengt, een kenmerk van het platform dat sterk wordt aangeprezen door Google.

Stabiele, bèta- en ontwikkelaarskanalen

Door het besturingssysteem om te schakelen naar het bèta-kanaal kunnen gebruikers apps bekijken die nog in de testmodus staan. Met een hoger risico kunnen gloednieuwe functies van het OS zelf worden uitgeprobeerd door over te schakelen naar het Developer-kanaal.

Chromebook als een goedkope laptop

Door o.a. de beperkte opslag en grafische specificaties van een Chromebook, is het praktisch een goedkope laptop die ideaal is om mee te surfen, series kijken, en studeren. Bekende Chromebook merken zijn Lenovo, HP, Asus en Acer.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: