Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van CFD contract

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een CFD contract is een koopcontract tussen koper (klant) en verkoper (CFD handelaar). Deze contracten worden meestal verhandeld bij een online broker. Wanneer bij verkoop van het contract blijkt dat het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs positief uitvalt, betaald de verkoper dit verschil aan de koper. De klant heeft dan winst gemaakt op het CFD contract. Wanneer het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs echter negatief is, betaald de klant dit verschil aan de verkoper. De klant heeft dan verlies gemaakt op het CFD contract.

Het CFD contract is in de jaren negentig opgezet als hefboomproduct. In eerste instantie werd dit contract opgezet voor hedgefondsen en institutioneel beleggers. Echter gingen steeds meer particulieren zich ook wagen op de CFD markt. Tot op de dag van vandaag wint het CFD contract nog steeds aan populariteit onder particuliere beleggers.

Handelen met een hefboom

Door te handelen met een hefboom kun je beleggen met een bedrag dat groter is dan je budget doordat je initiële inleg wordt verveelvoudigd door de CFD handelaar. Sommige online brokers bieden hefbomen tot wel 1:100 aan. Dit houdt in dat bij het speculeren op bepaalde producten, tot 100 keer meer kan worden ingezet dan beschikbaar is op het broker account.

Stel je hebt een broker account met een saldo van 50 euro. Je bent van plan te gaan beleggen in de AEX door middel van CFD contracten. Je broker biedt op deze positie een maximale hefboom van 1:100. Je kunt dan dus voor maar liefst 5000 euro een positie openen (100×50). Dat biedt de mogelijkheid tot snelle winsten, maar net zo goed tot snelle verliezen.

Voordelen van een hefboomproduct

Het grootste voordeel van een CFD contract is dat er met een klein bedrag redelijk snel een grote winst te behalen is. Met dat kleine bedrag kunnen namelijk een x aantal keer meer aandelen worden gekocht. Een tweede voordeel is dat het openen van een positie middels CFD contract erg gemakkelijk is. Dat hangt uieraard mede af van de broker waar je het CFD koopt, maar over het algemeen is het openen van een normale positie net zo moeilijk als het openen van een CFD positie.

Nadelen van een hefboomproduct

Een overduidelijk nadeel van het CFD contract is de kans om de inleg in korte tijd te verliezen. Dat gebeurt de meeste particulieren dan ook. Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de particuliere beleggers verlies maken op het handelen in CFD contracten. Vaak bieden online brokers wel weer beschermingsmiddelen waardoor het verlies beperkt kan worden. Denk daarbij aan het automatisch sluiten van een positie bij een bepaald verlies, en de maatregel dat er niet meer verloren kan worden dan er aan tegoed beschikbaar is op het account. Een ander nadeel is dat de kosten voor het afsluiten van een CFD contract vrij hoog zijn, zeker wanneer het CFD contract voor langere tijd actief blijft.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: