Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van cariës

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Cariës is een ander woord voor gaatjes in je tanden. Als je regelmatig op controle gaat bij de tandarts kunnen gaatjes in een vroeg stadium ontdekt worden. Gaatjes moeten gevuld worden zodat ze zich niet verder kunnen uitbreiden. Veel mensen vinden het akelig om naar de tandarts te gaan, zelfs als ze pijn hebben aan hun gebit. Daarom zijn er verschillende tandartspraktijken zoals tandarts Schiedam die mensen met angst voor de tandarts goed begeleiden en er voor zorgen dat jij met een gerust hart behandeld wordt.

Het ontstaan van cariës

Cariës ontstaat door tandplak die aanwezig is op de tanden. Er zijn verschillende factoren zoals voedingsgewoonten en het drinken van frisdrank die een rol spelen bij het ontstaan van gaatjes. Hierbij gaat het niet alleen om wat je eet, maar vooral hoe vaak dit gebeurt. Het ontstaan van gaatjes is over het algemeen pijnloos. Het duurt lang voordat cariës zich uitbreidt aangezien glazuur een hard en dicht materiaal is. Iedere keer als je iets drinkt of eet, zetten bacteriën die zich in tandplak bevinden de suikers in eten om in zuur. Zo ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten. Als cariës niet behandeld wordt, breidt het zich uit naar het dieper gelegen tandbeen. Dit is veel zachter en hierdoor kan cariës zich daar veel sneller uitbreiden.

Het voorkomen van cariës

Voorkomen is beter dan behandelen. Daarom is een goede mondverzorging cruciaal voor het voorkomen van gaatjes. Poets daarom minimaal 2x per dag je tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en een kleine borstelkop, zo kan hij overal bij. Elektrische tandenborstels werken het beste. Deze maken de poetsbewegingen voor je en zo kun jij je concentreren op het plaatsen van de borstel. Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk om hulpmiddelen te gebruiken, zoals flosdraad of tandenstokers.

Verder is het belangrijk om je eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot een max van 7 keer. 3 keer per dag een hoofdmaaltijd en 4 keer een tussendoortje. Op deze manier kan je speeksel hulp bieden bij het beschermen van je gebit. Ook een regelmatige controle bij de tandarts kan cariës voorkomen. De tandarts kan cariës in een vroeg stadium ontdekken, aan de bel trekken en advies geven over de stappen die je moet ondernemen om gaatjes te voorkomen. In veel gevallen kunnen beginnende gaatjes hersteld worden door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door te spoelen met fluoride.

Het behandelen van cariës

Als cariës te laat wordt ontdekt of in een te laat stadium is, moet het behandeld worden door de tandarts. Dit doen ze door de gaatjes te vullen. De tandarts kan gebruik maken van verschillende soorten vulmaterialen, zoals composietvulling of amalgaam. Welk wordt gebruikt ligt aan de plaats en zichtbaarheid van de vulling, maar ook de voorkeur van de patiënt kan in overweging worden genomen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: