Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van fluoride

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Fluoride is de negatief geladen versie van het element fluor. Fluor komt in kleine hoeveelheden voor in de natuur in mineralen zoals vloeispaat en apatiet.

Fluoride zit vooral in tandpasta en andere tandverzorgingsproducten, maar ook als organische verbinding in bijvoorbeeld Teflon.

Hoe werkt fluoride?

Tanden en botten in het menselijk lichaam bestaan onder andere uit hydroxylapatiet. Door fluoride aan te brengen aan de tanden wordt de hydroxylgroep, wat uit zuurstof en waterstof bestaat, uit het apatiet vervangen door de fluoride. Hierdoor ontstaat er fluorapatiet of fluorhydroxyapatiet. Dit zorgt ervoor dat het tandglazuur minder oplosbaar wordt in zuren die afkomstig zijn van voedsel. Het onderdrukt ook tandplak producerende organismes waardoor het een direct effect op tandplakvorming heeft.

Is fluoride gevaarlijk?

De schadelijkheid van fluoride is afhankelijk van de dosis waarin het stofje gebruikt wordt. Bij langdurig gebruik en veel gebruik van fluorideproducten is er kans op fluorose. Dit is een tand- en botaandoening waarbij permanent donkere vlekken op de tanden en botten ontstaan. Dit kan voorkomen bij langdurig doorslikken van tandpasta of langdurig gebruik van fluortabletten. Bij twijfel over het gebruik van fluoride is het verstandig om tandarts Dordrecht om advies te vragen. Bij tandarts Dordrecht kan je met al je vragen over fluoride en meer terecht en tandarts Dordrecht zal je adviseren bij het beste gebruik dat van toepassing is voor jouw persoonlijke situatie.

Mensen die teveel fluoride in 1 keer binnenkrijgen, krijgen vaak buikpijn en worden misselijk. Dit komt vaak voor bij kinderen die een fluoride behandeling bij de tandarts krijgen, waarbij hogere concentraties fluoride worden gebruikt. Deze klachten komen door de vorming van hydrofluoridezuur in de maag. Hydrofluoridezuur is zeer agressief en wordt gebruikt om gas en wafers te etsen in de industrie. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen, kramp en zelfs hartstilstand. De lethale dosis bedraagt 5 mg fluoride per kilo lichaamsgewicht. Het inslikken van een tube tandpasta is voor een kind dus levensbedreigend.

Het is dus van groot belang dat fluoride op de juiste manier wordt toegepast om veel gezondheidsrisico’s te voorkomen. Vraag dus voor gebruik van fluoride om advies bij de tandarts.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: