Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van BTW

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Btw (belasting over toegevoegde waarde) is onderdeel van de belasting. Het is een verbruikersbelasting die ook wel bekend staat als omzetbelasting. Als u een product of dienst koopt, betaal u hierover een prijs. In die prijs is de btw berekend. Indien u een ondernemer bent mag u belasting in sommige gevallen aftrekken. Heeft u vragen? Bel dan belastingtelefoonbellen.nl

Omzetbelasting systemen

Omzetbelasting is een verwarrend begrip voor de meeste mensen. Zo wordt in de EU al geruime tijd belasting niet geheven over de omzet, maar over de toegevoegde waarde. Enkele vormen van heffing zijn:

Belasting toegevoegde waarde

Met name in de EU wordt belasting geheven over de toegevoegde waarde. Hierbij moet de ondernemer bij het leveren van een product of dienst, omzetbelasting in rekening brengen aan de afnemer. Hierna moet de ondernemer deze omzetbelasting afdragen aan de fiscus. Echter zijn er ook enkele nadelen van het toegevoegde-waardestelsel.

  • Administratie is gecompliceerd voor de werknemers
  • Fraudegevoeligheid: carrouselfraude
  • Bij Belastingcumulatie is vrijstellingen toch mogelijk

Cascadestelstel

Bij deze vorm van omzetbelasting, wordt er bij iedere transactie in het productieproces belasting geheven. Een cascadestelsel heeft twee nadelen. Ten eerste er treedt belastingcumulatie op, doordat in de prijs van goederen een belastingcomponent is verwerkt. Hierdoor wordt er belasting geheven over belasting. De belastingdruk kan zeer zwaar worden in lange bedrijfskolommen. Dit leidt uiteindelijk tot verticalisering in diverse productieprocessen.

Verkoopbelasting

Echter wordt bij de verkoopbelasting alleen belasting geheven op aankopen door een klant, tenzij een klant een bedrijf heeft. Echter is in het verleden gebleken dat deze vorm van omzetbelasting zeer gevoelig was voor fraude. Daarom wordt deze vorm momenteel niet meer toegepast in Europa. Fraude was mogelijk doordat de klant probeerde goederen namens een bedrijf te kopen. Bij deze vorm was het niet duidelijk welke ondernemers als detailhandelaars aangemerkt moesten worden. Ook was het niet duidelijk welke klanten de daadwerkelijke eindgebruikers waren.

Bovendien zijn er nog andere btw-systemen, de additieve methode. Hierbij betaalt elke ondernemer belasting over de door hem toegevoegde componenten bij de productie van een dienst of goed.  En de aftrek van vooromzet, hierbij wordt een aftrek gegeven doormiddel van een formule. En als laatste de btw met butoir, dit is een verrekening van betaalde en verschuldigde btw.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: