Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Bourgondisch 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Veel mensen hebben wel een idee over wat bourgondisch is, alleen de precieze betekenis is voor velen dan wel weer lastig te vangen. Bourgondisch wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Met bourgondisch wordt bedoeld dat er wordt genoten van het leven. Wat iedereen daaronder verstaat is verschillend. Het gaat over het algemeen genomen veelal om een soort levenshouding, als men zegt dat men een bourgondiër is.

Bourgondisch genieten 

Eigenlijk is bourgondisch genieten een tautologie, een overbodige herhaling van een geheel begrip, of minimaal een pleonasme. Pleonasme is een overbodige herhaling van een deel van een begrip. Alleen met bourgondisch wordt eigenlijk wel een bepaald soort genieten bedoelt. Bourgondisch richt zich namelijk voornamelijk op het genieten van een hapje en een drankje.  

Herkomst woord 

Het woord is afgeleid van de hertogen van Bourgondië, Filips de Goede en Karel de Stoute. Zij waren een zijtak van het Frans koningshuis van Valois. Dit koningshuis bouwde in het Noordoosten van Frankrijk een machtig rijk rond 1400. Een groot deel daarvan was destijds van de Nederlanden. Het hof van de heren de Goede en de Stoute stond bekend om zijn grote rijkdom en luxe. 

Gebruik woord bourgondisch 

Dat met name de Belgen en de inwoners van Noord-Brabant en Limburg bourgondiërs worden genoemd, komt omdat ze graag tijd nemen voor het genieten van eten en een drankje. Toch heeft Belgisch-Limburg nooit behoord tot het Bourgondische rijk of tot het Spaanse Nederlanden of de Oostenrijkse Nederlanden. 

Het carnavalsfeest Oeteldonk in ‘s-Hertogenbosch wordt ook wel eens een bourgondisch carnaval genoemd. Het woord bourgondisch wordt ook nog wel eens op een andere manier gebruikt, dan heeft men het meer over een soort overvloed. Zoiets als een ‘keuken met een bourgondische inslag’. Het heeft ook iets gemoedelijks, iets anders dus dan bijvoorbeeld een strakke design keuken. Hoewel dat voor sommige mensen natuurlijk net zo goed genieten kan zijn. 

Als iemand zichzelf omschrijft als bourgondisch of een bourgondisch partner zoekt wordt vaak wel bedoelt: iemand die van eten houdt en een alcoholisch drankje. Dit hoeft echter niet per se te zijn wat iemand precies bedoelt. Het is dus handig om te checken of dit is wat iemand hiermee precies bedoelt, als je dat wil weten. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: