Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van boekhouden voor ondernemers

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Als het woord boekhouden valt, wordt er heel wat gezucht bij de steeds grotere groep ondernemers die ons land kent. Als jij een ZZP’er bent of een eenmanszaak hebt, moet je toch echt bijhouden wat er in je onderneming gebeurt. Vaak is het behoorlijk prijzig om je administratie door een professional te laten doen, zeker als dit een accountant is. Bovendien heeft een dergelijke specialist wel verstand van boekhouden en belastingen, maar niemand kent het bedrijf beter dan jij.

De tijd dat een ondernemer een schoenendoos vol facturen en bankafschriften naar zijn administratiekantoor bracht, is voorbij. Dat betekent dat jij als ondernemer het basis-werk moet doen voor het beste resultaat en dat valt met de moderne software ook best mee. Er zijn ook op het gebied van boekhouden flinke stappen vooruit gezet.

De leukste taak bij boekhouden: factureren

Dit moet iedere ondernemer (of misschien zijn of haar partner) toch een leuk onderdeel vinden van het zelfstandig zijn. Na een afgeronde klus of misschien tussentijds mag je facturen sturen naar je klanten, daar doe je het immers ook voor. Je ziet je bankrekening weer even groeien. Een factuur mag er best verzorgd uitzien en er zijn ook wettelijke voorschriften op basis van de belastingwet. Vrijwel ieder boekhoudpakket voor het MKB heeft een factureer-module. Hiermee kan je de facturen geheel volgens jouw wensen opmaken, als je de voorschriften ook volgt. Als de factuur door jou is goedgekeurd kan je die printen en met een druk op de knop ook verwerken in de boekhouding, waarmee tevens de BTW wordt verwerkt.

De uitgaven in je boekhouding

Boekhouden draait ook om regelmaat en het is om die reden ook verstandig om niet te wachten met bijwerken totdat de aangiften moeten worden gedaan. Maar het boeken van de uitgaven is veel eenvoudiger dan vroeger. Een modern pakket kan je verbinden met jouw zakelijke bankrekening en de meeste boekhoudprogramma’s hebben een scan-optie voor facturen en kasbonnen. Uiteraard kan de software al wel veel automatisch voor je doen, maar jij weet immers beter dan het pakket waarvoor bepaalde uitgaven waren bedoeld. Het is dan vaak een kwestie van een uurtje of wat per week, afhankelijk natuurlijk van aantallen binnenkomende facturen.

De belastingen

Ook geen onderwerp waar ondernemers is het MKB graag aan denken. Maar als jij de vorige twee stappen goed hebt gedaan, kan je de concept aangifte BTW printen. Nog even controleren of de bedragen in orde zijn (tenslotte weet jij vaak hoe een maand of kwartaal is verlopen) en daarna kan je de online aangifte probleemloos en zonder zorgen indienen. Betalen hoort er dan ook nog bij, maar dat kan niemand leuker maken.

Een keer per jaar moet de winst uit onderneming opgegeven worden aan de belastingdienst zodat de inkomstenbelasting kan worden berekenend. De balans en winst- en verliesrekening wordt vaak door een accountant gemaakt omdat dit complex is en kennis van zaken vergt. Ook dat gaat tegenwoordig sneller dan vroeger omdat jij het bestand kan aanleveren via jouw boekhoudpakket en de specialist dat kan inlezen in zijn software. Een aangifte kan dan voor een redelijke prijs worden opgemaakt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: