Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van boekdrukkunst

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuten
0
(0)

Wat is de boekdrukkunst?

Het woord boekdrukkunst verwijst naar de techniek om een boek met een machine te drukken (printen). Als gevolg van deze technologie hoeften boeken niet langer met de hand gekopieerd te worden en werd het mogelijk voor een aanzienlijk groter publiek literatuur, naslagwerken en bijvoorbeeld religieuze boeken te verspreiden.

Geschiedenis van de boekdrukkunst

Hoewel beweegbare letters en papier voor het eerst in China verschenen, was het in Europa dat het drukken voor het eerst werd gemechaniseerd. De vroegste vermelding van een drukpers is te vinden in een proces in Straatsburg in 1439, waarin de bouw van een pers voor Johannes Gutenberg en zijn medewerkers wordt onthuld.

Hoe werkte de eerste drukpers?

In de drukpers van Gutenberg werden beweegbare letters op een vlakke houten plaat geplaatst, de onderste plaat. Er werd inkt op de letters aangebracht en een vel papier werd erop gelegd. Een bovenste plaat werd naar beneden gebracht om de onderste plaat te ontmoeten. De twee platen drukten het papier en de drukletter samen, waardoor scherpe beelden op het papier ontstonden.

Massaproductie werd mogelijk

Tegenwoordig wordt er bij een boeken drukkerij gebruik gemaakt van hele geavanceerde, met computers aangestuurde drukpersen, die in korte tijd vele boeken of tijdschriften kunnen produceren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Taal
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: