Betekenis van blancheren

Blancheren is een bepaalde kooktechniek waarbij eten een paar minuten wordt gekookt. En hierna wordt het eten gelijk af gekoeld met ijskoud koud water. Deze kooktechniek wordt altijd zonder deksel uitgevoerd aangezien anders het onderstaande koolzuurgas niet kan ontsnappen. Het is de bedoeling dat er geen kleurverlies is en dat de bittere smaak van koolsoorten in groente niet weg gaat.

Twee manieren blancheren

Meestal breng je een pan met water of olie aan de kook op een gasfornuis of inductie kookplaat. De pan moet flink vol zijn afhankelijk van hoeveel eten je wil gaan bereiden. Om het kookproces van het eten te stoppen houd je het na enkele minuten onder de koude kraan.

Een tweede manier is het langzaam aan de kook brengen van het water. en dan tegelijk het eten al in de pan doen, zodat het niet lang meer in het water hoeft te zitten wanneer het kookt, omdat het namelijk voorgekookt is.

Met Olie blancheren
Het is dus ook mogelijk om met olie eten te blancheren. Hierbij moet je het eten wel tijdig uit de olie halen. En het is belangrijk dat je verse groente gebruikt en de olie super heet is wanneer je het eten erin doet. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij wokrestaurants.

Waarom blancheren?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om te blancheren. Meestal wordt er geblancheerd bij groente en dat is vooral om het nog knapperig te houden. Maar ook kun je na het blancheren veel beter eten invriezen, omdat het de houdbaarheid verlengd. Daarbij wordt de smaak ook veel beter aangezien de smaak van verschillende koolsoorten wordt weggehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *