Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Black Friday dag

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tussen Thanksgiving en Kerstmis bieden winkels in de Verenigde Staten van Amerika producten met hoge kortingen aan. Om dit zogenaamde winkelseizoen te openen wordt er de eerste vrijdag na Thanksgiving afgetrapt met allerlei blikvangende deals. Door de enorme drukte is het inmiddels in sommige delen van het land zelfs gevaarlijk om op Black Friday, ofwel Zwarte Vrijdag, te shoppen. In Nederland doen winkelketens inmiddels gewoon mee met het evenement. Hoewel het hier tot op heden nog niet zo’n chaos is als aan de andere kant van de oceaan.

In Nederland vieren we Black Friday met name online. Bovendien profiteren slimme shoppers het hele jaar door. Kijk bijvoorbeeld naar de voordeligste Black Friday Dealz.

De herkomst van de naam “Black Friday”

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de benaming Black Friday. Zo zou de term zijn ontstaan tijdens een enorme crash op de beurs in 1869. Feit is dat voor veel dagen waarop het traditioneel chaotisch is “black” wordt geplaatst om het een passende benaming te geven. Politieagenten in en rond Philadelphia gebruikten de term waarschijnlijk als eerste met oog op de enorme verkeersdrukte tijdens de traditionele shopperiode tussen Thanksgiving en de kerstdagen. Een andere verklaring is dat winkeliers van deze periode afhankelijk zijn om zwarte cijfers te schrijven. Dat suggereert dat ze zonder het maniakale koopgedrag van veel Amerikanen voor de kerstdagen allang failliet zouden zijn.

Een hele serie incidenten en ongelukken tijdens Black Friday

In Nederland is de hysterie rondom Black Friday moeilijk voor te stellen. Het lijkt erop dat Amerikanen zich wat makkelijker mee laten sleuren door hypes en de koopgekte in het algemeen. In Nederland hebben winkeliers Black Friday uiteraard ook geïntroduceerd. Maar het geheel vindt over het algemeen online plaats. Je ziet hier geen mensen in een slaapzak voor een winkel slapen om maar als eerste binnen te kunnen zijn. Er breken ook geen vechtpartijen uit en er worden geen mensen doodgedrukt in de chaos van de massa.

Het hele jaar door Black Friday deals in Nederland

Black Friday is in Europa dus ook een bekend evenement voor winkels en consumenten. Gelukkig gaat het er hier een stuk veiliger aan toe dan in de Verenigde Staten. Bovendien vier je Black Friday online het hele jaar door. Je bent dus niet beperkt tot het doen van aankopen en het scoren van deals op een enkele dag. Kijk bijvoorbeeld naar deze Sonos Black Friday deals en scoor je speakers, soundbar of complete home cinema set voor de laagst mogelijke prijs.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: