Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van bilaterale ademhaling

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bilaterale ademhaling is een ademhalingstechniek die gebruikt wordt door zwemmers. De techniek is om tijdens de borstcrawl aan 2 kanten afwisselend van elkaar adem te kunnen halen. Deze techniek is van belang bij wedstrijdzwemmers. Als deze techniek voldoende getraind wordt, kunnen zwemmers voldoende adem halen zonder kracht te verliezen en zonder dat hun slag slordig wordt.

Wat is bilaterale ademhaling?

Zoals wij eerder al benoemd hadden, is de bilaterale ademhaling een ademhalingstechniek waarbij je tijdens de borstcrawl aan 2 kanten afwisselend van elkaar adem kunt halen. Het is een techniek die moeilijk aan te leren is. Niet alleen de manier van ademhalen is lastig in je motoriek te krijgen, maar ok de timing ervan.

De meeste zwemmers hebben een voorkeurkant als het aankomt op ademhalen. Zij halen dan iedere 2 (1:2) of 4 (1:4) slagen adem. Het is niet erg om een voorkeurkant te hebben maar om optimaal gebruik te maken van je adem is het beheersen van de bilaterale ademhaling cruciaal. Hierbij neem je iedere 3 (1:3) slagen adem. Als je 1:3 ademhalen doet, wissel je automatisch af van kant dat je ademhaalt. Belangrijk om rekening mee te houden is dat je tijdens je ademhaling de slag doorhaalt en dat deze niet slordig wordt. Je kunt dit trainen door keer op keer te doen.

Hoe train je bilaterale ademhaling?

Voor beginnende zwemmers is het trainen van bilaterale ademhaling een lastig verhaal. Zij moeten nog de technieken van het zwemmen perfectioneren zoals de borstcrawl waar je bilaterale ademhaling gebruikt. Dan kan het lastig zijn om alles tegelijkertijd te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld een zwembad kopen voor thuis en hierin oefenen. Dit hoeft geen groot zwembad te zijn aangezien je ook kunt oefenen als je op 1 plaats stilligt. Je moet echter wel genoeg ruimte hebben in het zwembad om de borstcrawl beweging te maken.

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om thuis een zwembad neer te zetten en hierin te oefenen. Daarom is een betere manier om te oefenen met een snorkel tijdens je les. Door met een snorkel je techniek van de zwembewegingen te trainen zonder te hoeven focussen op je ademhaling, maak je het jezelf makkelijker om bilaterale ademhaling te leren. Als je de techniek al goed beheerst, kun je langzaam afstappen van de snorkel en gaan oefenen om 1:3 te gaan ademhalen. Let goed op bij het oefenen dat je slag snel en strak blijf en niet slordig wordt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: