Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van bidon

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een bidon, wat is dat?

Bidon is het Franse woord voor een drinkbus. Oftewel, een afsluitbare drinkfles die je kunt gebruiken om er water of een sportdrank in te doen. Een bidon gebruik je meestal tijdens het sporten. Zo heeft een racefiets of een crosstrainer bijvoorbeeld een bidonhouder zodat je tussendoor kunt drinken. Dat is wel zo belangrijk aangezien hydratatie essentieel is tijdens het sporten.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bidon?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de bidon voor gebruikt. Maak je een korte rit op de fiets? Dan volstaat een bidon van 600 ml. Voor de gemiddelde ritten gebruik je een bidon tussen de 600 en 750 ml. Ben je van plan een lange rit te maken? Dan kies je voor maximaal 750 ml. Daarnaast is het belangrijk om je bidon goed te reinigen. Kijk dus van tevoren naar of de bidon vaatwasserbestendig is. Is dat niet het geval? Dan kun je een bidon met de hand wassen en en vervolgens goed drogen en zonder dop bewaren. Let ook vooral goed op de weersomstandigheden waarbij je de bidon gebruikt. Bij warm weer wil je natuurlijk je water goed koud houden en daarom kun je het beste voor een bidon met thermische isolatie of een koelelement kiezen. Bovendien zijn er twee verschillende drinktuitjes. Zo heb je een standaard trektuit en een Shanti dop. Deze dop heeft een draaisysteem, waarmee je de dop open en dicht draait met één beweging.

Hoe werd een bidon vroeger gebruikt?

Waar men tegenwoordig bidons gebruikt om water of een sportdrank uit te drinken, was dit vroeger niet altijd het geval. Toen keek men namelijk heel anders aan tegen hydratatie tijdens het sporten en de strikte drinkstrategie. Tot de jaren zestig deden sporters namelijk alcohol in hun bidon. Champagne, wijn en bier moesten naast hydratatie ook zorgen voor plezier. En dat een beetje plezier destijds belangrijk was, komt doordat een etappe soms achttien (!) uur duurde. En hoewel een biertje best kan fungeren als dorstlesser, is het nu ten strengste verboden om alcohol te nuttigen tijdens de Tour de France. Alleen als je wint of een gele trui draagt mag je een glaasje drinken bij het diner.

Waar worden bidons van gemaakt?

Bidons worden gemaakt van kunststof, biologisch afbreekbaar kunststof, suikerriet of polyetheen. Deze bidons bedrukken kan ook, wat een uitstekende manier van reclame biedt. Kunststof of gerecycled kunststof worden het meest gebruikt. De biologisch afbreekbare bidons worden gemaakt van polyethyleen dat wordt afgebroken op de vuilstort. De flexibiliteit van dit materiaal zorgt ervoor dat het makkelijk afbreekbaar is. Dus hecht je waarde aan duurzaamheid? Dan is een biologisch afbreekbare bidon uiterst geschikt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: