Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van barista

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het woord barista komt uit Italië en betekent eigenlijk barman. De term barista wordt inmiddels gebruik voor iemand die alles over het vak koffie weet. Het is niet iemand die alleen het beste uit de koffiebonen kan halen, maar ook nog eens gastvrij is. Hij weet hoe hij met het de machines en de werkplek om te gaan, weet waar de koffie en koffiebonen vanaf komen en heeft ook de passie om deze kennis om klanten over te brengen. Doordat barista geen beschermende naam is kan iedereen een andere mening hebben over de betekenis.

Skills die je als barista moet hebben

Tegenwoordig zie je steeds meer vacatures voorbij komen waarbij er gevraagd wordt naar een barista. Twintig jaar geleden waren er nauwelijks barista’s in Nederland. Een barista wordt in Nederland ook wel vaker een professionele koffiezetter genoemd. Een barista is eigenlijk een persoon die kennis moet hebben over het vak koffie. Hij moet kennis hebben over de oorsprong van koffie en de beste smaken uit koffiebonen kunnen halen. Een barista moet ook gastvrij zijn. Om een barista te worden heb je geen opleiding nodig. Je doet ervaring op door de jaren heen. Trainingen en cursussen kunnen het traject versnellen. De Specialty coffee association (SCA) heeft een programma opgezet over koffie. Het traject bestaat uit vijf verschillende modules: Barista skills, Sensory skills, Brewing, Roasting en Green coffee. Je kan voor elke module trainingen volgen op verschillende niveaus. SCA is het koffie educatie systeem want het meeste gebruikt wordt.

De lekkerste koffie

Vind jij koffie ook zo lekker? Koffie is een van de bekendste en meeste gedronken drank ter wereld. In Nederland drinken we gemiddeld wel vier kopjes koffie per dag! De smaak van koffie wordt bepaald door de branding van de koffiebonen. Door het branden van koffie komen de smaken en aroma’s vrij uit de koffieboon. De brandtijd van koffiebonen heeft invloed op de smaak. Hoe langer ze gebrand worden hoe bitterder en sterker de smaak en het aroma van de koffie zullen zijn. Koffiebonen worden gebrand op een temperatuur tussen de 100°C en 220°C. Door het branden wordt het water uit de bonen onttrokken. Hierdoor nemen de bonen in volume sterk toe. Door de hitte neemt de druk op de boon toe en knapt deze uiteindelijk. Als barista weet je hoe je de beste smaken en aroma’s uit de koffiebonen kunt halen. Je kan thuis zelf ook koffiebonen branden. Je kan dit in een wok doen, maar om koffie van kwaliteit te krijgen is het handig om een koffiebrander te gebruiken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: