Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van atm

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De eenheid waarmee een bandenspanning mee wordt aangegeven is meestal met ‘atmosfeer’, dit heeft als afkorting atm. Eigenlijk is dit een verouderde eenheid van de druk. Momenteel staat bandenspanning aangegeven in ‘bar’. Dit wil zeggen de atmosferische druk van 100.000 Pascal; 1 bar = 1 atm.

Het belang van atm

Banden zijn het enige contact van de auto met de weg. Banden spelen een hele belangrijke rol voor het veilig verplaatsen van de auto. Daarom is het zeer belangrijk dat de banden regelmatig gecontroleerd worden. Banden moeten bovendien goed kunnen sturen, een last dragen, dempen, overbrengen en rollen. Daarom is het van belang dat banden altijd op de goede spanning zijn om veiligheid, minimale slijtage, zuinigheid en rijplezier te garanderen.

De juiste bandenspanning

Er zijn twee mogelijkheden om de bandenspanning te controleren. De eerste mogelijkheid is om te kijken in de handleiding, hierbij kun je kijken naar het gegeven advies in de handleiding. Deze cijfers staan vaak ook op een sticker aan de bestuurderszijde. Deze cijfers dienen als een uitgangspunt. Daarnaast kun je ook de maximale druk toepassen min 10%. Elke band heeft een maximale vuldruk dat getal staat meestal op de zijkant van een band. Je kunt deze – 10% toepassen indien je dagelijkse veel kilometers moet rijden. Wel is het belangrijk dat je de bandenspanning regelmatig controleert. Eens per 2-3 weken is een goede richtlijn om aan te houden.

De ijzeren methode

Ook kun je door middel van de ijzeren methode controleren of je geen verkeerde bandenspanning hebt toegepast. Het is dan van belang dat je het slijtpatroon van je banden in de gaten houdt. Slijten de randen duidelijk meer dan het midden van het rijvlak, dan is de bandenspanning te laag. Slijt het midden duidelijk meer af dan is de spanning te hoog. Als je gaat rijlessen zal dit een van de eerste lessen zijn die je krijgt, hierbij gaat de rijinstructeur samen met je kijken naar diverse aspecten aan de auto zoals het controleren van olie, diverse onderdelen in de motor en het controleren van de bandenspanning. Deze oefeningen worden vaak gehanteerd bij diverse rijscholen zoals bij rijschool Eindhoven.

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: