Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van assertieve persoonlijkheid

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Personen met een assertieve persoonlijkheid hebben een zelfbewust en zelfverzekerd temperament. Het karakter, de zelfverzekerdheid en het temperament levert de beste leiders op. In de menselijke gedragspsychologie bestaan er zestien verschillende persoonlijkheden, hierbij zijn ook nog variaties mogelijk, zoals hoe open en hoe neurotisch iemand is.

Zelfbewust

Personen met een assertieve persoonlijkheid kennen hun zwakke en sterke punten. Hun zelfbespiegeling versterkt hun potentieel om hun zwakheden te maskeren. Assertieve persoonlijkheden zijn nooit het slachtoffer van manipulatie, omdat zij zelfbewust zijn.

Het verkennen en ontdekken van hun eigen belangen maken mensen met een assertieve persoonlijkheid vasthoudender en consistenter in hun beweegredenen. Dit is een groot verschil met personen met een agressieve of passieve persoonlijkheid, zij zullen namelijk nauwelijks tijd aan zelfbewust wording spenderen.

Assertieve persoonlijkheden zijn meer geneigd en vastberaden om hun doelen na te jagen en zich op hun dromen te concentreren.

Ouders met een assertief kind

Kinderen met een jong assertief persoonlijkheid kunnen nogal zelfverzekerd over komen. Een jongerencoach Leiden kan ouders met een assertief kind helpen en de kinderen begeleiding hun assertieve persoonlijkheid zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Kenmerken assertieve personen

Als het gaat om persoonlijkheden, dan zal het al snel duidelijk worden dat niemand 100% één persoonlijkheid is, maar altijd een combinatie van meerdere persoonlijkheden. Echter kunnen veel mensen één of meerdere assertieve kenmerken bevatten:

Zelfvertrouwen

Assertieve mensen hebben altijd een gevoel van zelfvertrouwen. Ze lijken hun grenzen te kennen en zijn in staat om beslissingen te nemen.

Het zijn goede luisteraars

Een van de belangrijkste assertieve eigenschappen is dat ze goede luisteraars zijn. Ze houden goed oogcontact en het vermogen om na te denken over wat er wordt gezegd.

Ze respecteren de mening van anderen

Ze hebben vertrouwen in hun eigen meningen, maar vinden het niet nodig om de mening van anderen te beledigen of te vernederen.

Ze kunnen een compromis sluiten en problemen oplossen

Niet iedereen krijgt altijd alles wat hij wil, maar een assertief persoon kan goed een compromis sluiten en laten zien dat er naar beide partijen geluisterd wordt.

Geen persoonlijkheid is perfect

Geen enkele persoonlijkheid is perfect en daarom heeft een assertieve persoonlijkheid ook zeker enkele nadelen. Sommige mensen vinden assertieve persoonlijkheden te ingebeeld, direct of arrogant. Assertieve persoonlijkheden kunnen dus baat hebben bij het leren hoe ze hun aanpak soms wat kunnen verzachten.

Om effectief te zijn met een assertieve persoonlijkheid, is het belangrijk om die balans te vinden tussen invloedrijk en zelfverzekerd, zonder bedreigend over te komen. Hier slaagt zeker niet elke assertieve persoon in.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: