Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van arbeidsongeschikt

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tegenwoordig zijn mensen steeds jonger en steeds langer aan het werk. Zo spenderen we een aanzienlijk deel van onze tijd aan werken om te kunnen leven. Zo moet er gewerkt worden om een huis of appartement te huren of kopen, eten te kopen of op vakantie te gaan. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je niet in staat bent om te werken. Dit kan door middel van veel verschillende soorten redenen komen, maar in dit geval praten we over arbeidsongeschikt zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van arbeidsongeschiktheid. We gaan de uitleg geven over verschillende vormen, de oorzaken en de relevante wettelijke aspecten in Nederland aanraken.

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Als je arbeidsongeschikt bent dan kan je niet werken. Dit kan echter verschillen tussen tijdelijk, maar het is ook mogelijk dat je nooit meer kan werken. In beide gevallen beland je in een situatie waarbij het aanzienlijke impact gaat hebben op je dagelijkse leven, want je moet alles gaan aanpassen. In Nederland zijn er enkele ziekten die ervoor kunnen zorgen dat je arbeidsongeschikt wordt zoals kanker, diabetes of hartziekten. Het kan echter ook zijn dat er een ongeval heeft plaatsgevonden. Op deze momenten ben je niet in staat om te gaan werken, dus word je arbeidsongeschikt verklaard. Het kan dan zijn dat je een paar weken/ maanden niet kan werken, maar het kan ook dusdanig erg zijn dat je helemaal niet meer mag werken. Het zal dus erg verschillen van de soort klachten die je hebt, maar ook hoe het bedrijf alles met jou heeft geregeld. Zo kan het zijn dat je na de afkoopsom bij letselschade helemaal niet meer hoeft te werken, vanwege de grootte van het bedrag. Naast de lichamelijke klachten is het ook mogelijk dat iemand psychische aandoeningen heeft. In dit geval bestaat de mogelijk dat je arbeidsongeschikt wordt zoals bij depressie of angststoornissen.

Welke soorten zijn er?

In Nederland zijn er twee soorten arbeidsongeschiktheid waar je onder kan vallen. Dit is WAO (wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) of WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WOA geldt alleen voor werknemers die arbeidsongeschikt worden tijdens hun dienstverband. En WIA geldt voor mensen die arbeidsongeschikt raken naar twee jaar ziekte. Natuurlijk hoop je voor niemand dat een van deze opties het geval is, maar mocht het zo zijn dan is het belangrijk dat je goed uitzoekt onder welke regeling jij valt. Zo kan je dit uitzoeken met de desbetreffende instanties na het doorgeven van je NAW. Op deze manier kan jij ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid en dus niet voor verrassingen komt te staan.

Jouw rol in de maatschappij

De maatschappij speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van arbeidsongeschikte personen. Als je arbeidsongeschikt bent heb je nog altijd de mogelijkheid om iets bij te dragen aan de maatschappij. Zo zijn er nog altijd werkplaatsen waarbij er rekening wordt gehouden met de aandoening. Zo is het aan te raden om een competentietest te gaan doen, want zo kan je voor jezelf kijken wat jouw niveau is. Op deze manier kan jij nog waarde bieden aan de maatschappij, want iedereen wilt elkaar helpen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: